Y Fair Productions is per 1-1-'17 gestopt -->> Yvonne gaat verder op www.virtualsidekickyvonne.com
Algemeen

Mijn allerlaatste blog hier…


Niet alleen van dit jaar, maar helemaal…half december gaf ik al aan dat ik na 31 dec zou gaan stoppen met Y Fair.

Sinds september heb ik Virtual sidekick Yvonne opgericht. En morgen start ik samen met mijn nicht een heuse VOF, de eerste in mijn leven! 2017 start dus gelijk met nieuwe ervaringen, dat is duidelijk!
Maar ik wil Y Fair Productions niet afsluiten zonder een stukje reflectie, zoals velen doen aan het einde van het jaar, maar zeker op de laatste dag van het bestaan van dit bedrijf.
2,5 jaar geleden ben ik gestart met Y Fair Productions, een naam die mijn vader overigens heeft verzonnen en die ik gelijk briljant vond! De dubbele betekenis van Y, als in de eerste letter van mijn naam, maar vooral de ‘why’. De verkapte vraag ‘why fair?’ in mijn bedrijfsnaam, was de subtiele verwijzing naar mijn verleden in de Fairtrade gemeenten campagne. Daarvoor moet je de naam echter wel op de Engelse manier uitspreken, wat de meeste mensen niet begrepen, want vaak had men het over ‘ie fair productions’.

goodiebags

Ik startte mijn bedrijfsplan met de verkoop van fairtrade goodiebags (waar ik er nog een paar honderd van heb liggen, dus als je er een goed doel voor weet, let me know!) voor evenementen. Een bewerkelijke klus, die in verhouding meer werk dan geld opleverde. Dus terug naar de tekentafel om mijn bedrijfsplan aan te passen. Ik ben mij meer gaan richten op bloggen, hotspot tours en ik heb een kleine webshop toegevoegd aan mijn site.

Marie Claire
Ondertussen gaf ik af en toe workshops om zelf schoonmaakmiddelen en make-up te maken. Ik schreef sporadisch een blog voor een bedrijf waar ik een vergoeding voor kreeg. Maar in 2016 werd er steeds vaker contact gelegd door diverse media. Zo had ik Radio 1, EenVandaag en Marie Claire ineens aan de lijn. Er kwamen aanvragen vanuit de universiteit Amsterdam en de universiteit in Rotterdam. De meeste aanvragen heb ik trouwens doorgestuurd naar mijn blogcollega’s Jessie en Nicky, omdat zij hier veel beter geschikt voor zijn in mijn ogen!

 

Jullie hebben mijn struggles vorig jaar hier mee gekregen. Ik moest vanwege mijn chronische hoofdpijn stoppen met mijn betaalde baan, gedoe met het UWV en er kwam zelfs een rechtszaak bij. Ondertussen zat ik midden in een medisch begeleidingstraject. Dat zette alles even goed op scherp, waardoor ik flink moest nadenken over de gevolgen voor mijn toekomst en inkomen. Het voordeel van dit diepe dal is dat ik er sterker uit ben gekomen. En door eindelijk zaken los te laten, wat echt zo moeilijk is voor een controlfreak like me, kwamen er hele mooie dingen op mijn pad.

ebook crowdfunding
Dit resulteerde dus in de start van mijn nieuwe bedrijf Virtual sidekick. En tegen alle verwachtingen in begon het met een vliegende start en dat bleef maar aanhouden. Afgelopen week had ik het met Nick over het loslaten van Y Fair en ik vertelde hem dat ik er volledig vrede mee heb. Ik heb namelijk voor mijn gevoel 2,5 jaar heel hard moeten werken om een piepklein beetje te kunnen verdienen met Y Fair. Daar kon ik bij lange na niet van leven en in de tijd dat ik nog in loondienst was, was dit puur vanuit passie. Maar inmiddels moet ik zelf voor mijn inkomen zorgen, maar wil ik geen schreeuwende reclame banners over mijn hele site om inkomen te generen.

 
En zoals Nick de afgelopen jaren ook vaak heeft opgemerkt: ik ben een idealist en kies daardoor vaak voor de moeilijkste weg om te pionieren. En dat maakt dat het verdienmodel zo onwijs lastig is. Leven zonder afval en eerlijke handel is wel iets aan het groeien, maar er valt erg moeilijk een belegde boterham mee te verdienen. En juist doordat mijn nieuwe bedrijf in zo’n positieve flow zit, confronteert dit mij met al het harde werk voor Y Fair in de afgelopen jaren. Ik ben er namelijk echt van overtuigd dat dingen vanzelf op je pad komen als je op de juiste weg zit. En als ik nu terugkijk, dan is dit een zijweg geweest, waar ik veel heb geleerd, maar wat niet mijn definitieve route is.

Het is tijd voor nieuwe uitdagingen en ik ben dankbaar voor alle leuke ervaringen en lieve mensen die ik door Y Fair heb ontmoet. Wil je mijn schrijfsels blijven volgen, dan kun je op www.virtualsidekickyvonne.com mijn blogs over crowdfunding en online werken lezen. Hier zul je komende weken ook meer horen over de VOF die ik samen met Corien opricht!
Lieve lezers, collega-bloggers en alle andere mensen die ik via deze weg heb leren kennen: BEDANKT!! Ik hoop jullie zeker nog eens tegen te komen.


Join the discussion

 1. Bianca van Dalen

  Heel veel succes in de toekomst!

 2. Neeltje

  Jammer voor ons, maar begrijpelijk. Succes met alles!

 3. Kim

  Wauw Yvonne. Wat een intens jaar. Bedankt dat je jouw gedachten en gevoelens wilt delen. Jouw situatie klinkt zo herkenbaar. Ik herken de tweestrijd heel goed.

  Heb zelf besloten om volgend jaar vol te gaan focussen op het helpen van duurzame bedrijven bij online branding. Hen helpen groeien maakt mij zo gelukkig. Heerlijk!

  Ik zou nog steeds graag een keer willen meeten 🙂

 4. Ellen Karis

  Yvonne, veel succes met je nieuwe bedrijf!

 5. Ruud

  Hoi Yvonne,
  Dank je wel voor je eerlijke reflecties. Ik herken het stukje dat loslaten voor een control freak erg moeilijk is als geen ander. Gisteren zag ik een film “The Lunchbox” die in India speelt. Uit deze film komt het gezegde: “De verkeerde trein brengt je soms naar het juiste station”.
  Volgens mij heb jij het juiste station bereikt voor de rest van je zakelijke reis.
  Succes,
  Ruud

 6. Yvonne Renckens

  Dank je wel Bianca!

 7. Yvonne Renckens

  Dank je wel Neeltje, lief van je!

 8. Yvonne Renckens

  Dank je wel Ellen!

 9. Yvonne Renckens

  Wat mooi Ruud, die zal ik onthouden!

 10. Yvonne Renckens

  Yes, wat gaaf Kim! We gaan zeker nog een keer meeten, wellicht op Mallorca?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *