Y Fair Productions is per 1-1-'17 gestopt -->> Yvonne gaat verder op www.virtualsidekickyvonne.com
Fairtrade

Vers van de pers in Fairtrade town


Het laatste nieuws op het gebied van eerlijke handel!

salami

Fransen creëren hun eigen fair trade

In de tijd dat ik betrokken was bij de Fairtrade gemeenten campagne, waren er vaak gesprekken met ondernemers. In die gesprekken kwam regelmatig het punt naar voren: Waarom van ver halen als we het ook lokaal kunnen kopen? Een punt waar ik me goed in kon vinden.

In Frankrijk hebben ze dit anders aangepakt:

In 2014 werd de wet ‘Hamon’ doorgevoerd. Onder die wet mochten ook Franse producten ‘duurzaam’ of ‘fairtrade’ genoemd worden als:

  • er minstens een 3-jarige contract tussen producent en distributeur aan ten grondslag ligt
  • producenten een gegarandeerde minimumprijs betaald krijgen, gebaseerd op de kostprijs
  • een collectieve ontwikkelingspremie de autonomie van sectoren versterkt.

Op dit moment zijn er al minstens 1.150 Franse fairtrade producten. De verkopen komen in 2015 uit op 134 miljoen euro, een kwart meer dan in het beginjaar 2014.

 

ceo fairtrade

Fairtrade international heeft nieuwe CEO

Darío Soto Abril is aangesteld als nieuwe Chief Executive Officer van Fairtrade International. Darío is nu nog de Deputy Director bij The Trust for the Americas in Washington D.C. Vanaf februari 2017 zal hij zijn rol bij Fairtrade International gaan vervullen.

‘Fairtrade is een van de bekendste organisaties ter wereld en ik ben zeer vereerd dat ik daar onderdeel van mag worden’, zegt Darío. ‘Samen met mijn collega’s van Fairtrade International zal ik er hard aan werken om Fairtrade verder te laten groeien en zo de wereld een beetje beter te maken voor boeren en arbeiders. Ik kijk er erg naar uit om bedrijven, overheden en consumenten te inspireren om te kiezen voor Fairtrade’.

Bron: Max Havelaar

 

tiny-miracle

Bron: Tiny Miracles

Tiny Miracles

Op Laura’s blog maakte ik onlangs kennis met Fairtrade bedrijf Tiny Miracles. Eigenaresse en oprichtster Laurien heeft om medische redenen zo’n 6 maanden verplichte rust moeten houden. Dit zette haar aan het denken over haar werk bij de bank en ze besluit in die maanden dat ze haar werk en leven zinvoller wil invullen.

Ze start in Mumbai (India) een Fairtrade organisatie op genaamd Tiny Miracles. Hier zet ze een aantal bewoners van een sloppenwijk aan het werk voor een eerlijk loon. Samen met Pepe Heykoop, die toentertijd net vers van de Design academy in Eindhoven kwam, worden er onder ander bovenstaande prachtige vazen ontworpen en gemaakt.

Hun doel is om deze gemeenschap in een sloppenwijk in Mumbai zo ver te helpen, dat ze in 2020 geheel in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Bekijk alle mooie verhalen en producten op de website van Tiny Miracles.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *