Y Fair Productions is per 1-1-'17 gestopt -->> Yvonne gaat verder op www.virtualsidekickyvonne.com
max havelaar banaan
Fairtrade

Vers van de pers in Fairtrade town


Het laatste nieuws op het gebied van eerlijke handel!

 

Wereldwinkel Yvonne

Het aantal wereldwinkels in Nederland neemt af

Vier jaar geleden waren er zo’n 400 wereldwinkels, dit jaar is dat met 70 winkels gedaald. De aanleiding hiervan is het grote aanbod van fairtrade producten bij commerciële partijen, zoals supermarkten. Hierdoor zag Fair Trade Original hun omzet vorig jaar in supermarkten met 28% toenemen. Daarnaast speelt natuurlijk ook de huidige markt een rol in de afname van de omzet in winkels. Mensen kopen meer en meer hun producten online. Maar de doelstelling van de wereldwinkel is om zichzelf overbodig te maken, doordat de fairtrade producten op grote schaal verkrijgbaar zijn, dus dat lijkt te lukken!

Max Havelaar

Fairtrade Houten lanceert Fairtrade spel

De werkgroep Fairtrade gemeente Houten wil het thema duurzaamheid en voornamelijk het fenomeen Fairtrade onder de aandacht brengen. Daarbij streeft de werkgroep er elk jaar weer naar om de titel Fairtrade gemeente Houten te prolongeren. Hierbij dient onder andere een groot aantal winkels, horecagelegenheden en bedrijven zich binnen de gemeente zich bezig te houden met de koop en verkoop van Fairtrade producten. Een van de andere doelstellingen van de werkgroep is om Fairtrade meer onder de aandacht te brengen. Daarom heeft de werkgroep een spel opgezet waarmee je meer te weten kunt komen over Fairtrade.

Het spel is via deze link te bereiken.

Probeer het spel uit en laat een berichtje achter op onze facebookpagina waarin je vertelt wat je ervan vond. Zou je een bijdrage willen leveren aan de werkgroep of meer willen weten over de werkgroep, neem contact op met onze voorzitter Roel Melchers.

 

blog_banaan_1q

Praktijken in de bananenhandel nog verre van ideaal

Bijna 20% van de bananen in Nederland draagt het Fairtrade keurmerk, zo’n 25.000 bananendozen per week. Zijn we er daarmee? Heeft Max Havelaar/Fairtrade haar doelen bereikt? Nee, helaas nog lang niet. Het onlangs verschenen rapport ‘Sweet Fruit, Bitter Truth‘ van Oxfam in Duitsland maakt duidelijk dat de praktijken in de bananenteelt en -handel nog verre van ideaal zijn. Ook het rapport ‘Banana value chains in Europe and the consequences of Unfair Trading Practices‘ van Banana Link, dat een jaar eerder verscheen, brengt die boodschap.

Lees hier het hele artikel van Max Havelaar.

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *