Y Fair Productions is per 1-1-'17 gestopt -->> Yvonne gaat verder op www.virtualsidekickyvonne.com
Fairtrade

Vers van de pers in Fairtrade town


Het laatste nieuws op het gebied van eerlijke handel!

 

bananen

Supermarkten kunnen vraag bio en fairtrade niet aan

De winkels in Nederland kunnen niet voldoende duurzame producten leveren voor de consument om aan de vraag te voldoen. In de afgelopen jaren is de consument meer gaan vragen naar bio en fairtrade kip, zuivel en groenten, maar het aanbod is onvoldoende om in te kopen.

Woordvoerster Miriam van Bree van brancheorganisatie Bionext vertelt:

Vorig jaar kochten Nederlanders 12 procent meer duurzaam geproduceerd voedsel dan in 2014, bleek gisteren. Het gaat om producten met keurmerken als Biologisch, Fairtrade/Max Havelaar, UTZ, Beter Leven (vlees) en ASC/MSC (vis). De vraag naar biologische producten overtreft zelfs het aanbod.

Het is voor boeren niet zo makkelijk om over te stappen naar duurzame landbouw. Het biokeurmerk verdienen ze door onder andere kunstmest en bestrijdingsmiddelen uit te bannen. Maar als die eenmaal in de bodem zitten, duurt het twee jaar voordat ze zijn verdwenen. Tot die tijd zijn de gewassen die erop groeien niet biologisch. En pas als een koe biologisch gras eet, mag de boer de melk biologisch noemen.

Lees meer over dit onderwerp op de site van De Ondernemer.

 

het-faire-schaap

Het Faire schaap door succes verhuisd

Al drie jaar bestaat de winkel Het Faire schaap inmiddels in Dordrecht. Maar de zaak van eigenaresse Minca Verboom groeide uit haar voegen en moest wegens succes verhuizen naar een groter pand. Sinds een aantal weken zit ze nu naast het stadhuis in de Voorstraat.

Ook in het nieuwe pand zal het aanbod van de populaire woonwinkel nog steeds bestaan uit fairtrade producten en leuke cadeautjes van gerecycled materiaal. En ze haalt niet alles bij de groothandel, maar importeert ook zelf een aantal producten. De kinderslofjes uit Nepal zijn daar een goed voorbeeld van. Wanneer je hier een paar van koopt, gaat de opbrengst naar het onderwijs voor jonge meisjes in een weeshuis.

En in de winkel heeft ze nu ook ruimte om een hoekje met fairtrade en biologische voedingsmiddelen aan te bieden. Dit aanbod zal in de loop der tijd nog verder worden uitgebreid. Naast de winkel heeft ze ook nog een online shop, dus mocht niet in de buurt van Dordrecht wonen, dan kun je hier nog een kijkje nemen!

 

Tiel  bron foto: FlipPas

Tiel is een Fairtrade gemeente

Afgelopen dinsdag heeft Wethouder Laurens Verspuij namens de Gemeente Tiel de eervolle titel Fairtrade gemeente in ontvangst genomen. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de raadszaal van het Tielse stadhuis kreeg Verspuij via Flipje het eerste gemeentebord uit handen van Evert-Jan Hazeleger, bestuurslid Stichting Fairtrade gemeente Nederland. Tiel is alweer de 74 ste Fairtrade gemeente, dat gaat snel! In februari 2011 werd Arnhem tot 13e Fairtrade gemeente uitgeroepen. En de werkgroep blijft lekker doorgaan met mooie acties, want ze denken onder andere aan een Fairtrade route app om daarmee leuk Fairtrade te kunnen winkelen in Tiel.

 

fashion revolution week fairtrade factory

Foto: Thamani fashion

Project CeCe

Ken jij Project CeCe al? Het zijn drie Amsterdamse studenten die tegen het probleem aan liepen waarom ze nog kleding kochten waarvan ze wisten dat deze op een schadelijke manier, voor mens, dier en/of milieu, geproduceerd waren. Maar het bleek nog niet zo makkelijk te zijn om bewuste kleding aankopen te doen. Het zoeken naar webshops en het web om informatie over deze webshops en kleding te krijgen  moest makkelijker kunnen dachten zij. Daarom begonnen we met Project Cece.

OP hun website verzamelen ze het online aanbod van eerlijke kleding zodat jij gemakkelijk kan kiezen. Bovendien leggen ze uit wat eerlijke of bewuste kleding eigenlijk is. Ze verzamelen info op de gebieden: Milieuvriendelijk, Lokaal geproduceerd, Fairtrade, Diervriendelijk/Veganistisch en Steunt lokale bevolking. Op die manier kun jij zelf kiezen wat je de belangrijkste speerpunten vindt voor kleding. Neem eens een kijkje op de toffe site van Project CeCe.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *