Y Fair Productions is per 1-1-'17 gestopt -->> Yvonne gaat verder op www.virtualsidekickyvonne.com
Weg van de supermarkt
Review

7 boeken voor een duurzame lifestyle


Sinds de basisschool heb ik al heel wat boeken verslonden. Voordat we 3 weken naar zuid Frankrijk afreisden, ging ik met mijn moeder eerst naar de boekenmarkt op het schoolplein voor ons huis. Een hele tas vol tweedehands boeken ging weer mee naar huis. Op het strand, voor de caravan en thuis las ik stapels boeken. Zo las ik ‘De babysittersclub’ (een hele populaire boekenreeks in mijn tijd), waardoor ik op eigen houtje met boeken uit de bibliotheek een hele zomer mezelf gebarentaal heb zitten leren. Dat was namelijk in een van die boeken het besproken onderwerp. Maar ik las ook veel over dieren, ik kende heel wat hondenrassen uit mijn hoofd. Heerlijk om helemaal te worden meegezogen in een boek.

Nu vind je op mijn nachtkastje minimaal 3 boeken en daarnaast nog mijn ereader met honderden digitale boeken. En ik lees echt van alles…oorlogsboeken, zelfhulpboeken, boeken over duurzaamheid en af en toe eens een boek van Heleen van Rooyen of iets in die trant.

Voor mijn blog heb ik ook veel boeken gelezen, zodat ik de leukste exemplaren aan jullie kon aanraden. Vandaag deel ik mijn favoriete boeken die ik in het afgelopen jaar heb gelezen, want de feestdagen komen er aan en hier zitten echt leuke cadeaus tussen:

 

handboek voor wildplukkertjes

Handboek voor wildplukkertjes

Met dit boek kun je het hele jaar door met je kinderen op pad gaan en lekker speuren in de natuur voor eetbare producten. Super leerzaam en nog leuk ook! Ik heb bijvoorbeeld mooie herinneringen aan de weekenden dat ik met mijn vader hazelnoten ging plukken.

 

BioBudget

BioBudget

Het boek BioBudget barst echt uit haar voegen van de vele tips, ideeën en recepten. Ik dacht dat ik al vrij veel wist, maar er bestaan nog zoveel meer mogelijkheden weet ik nu! Het is echt zo fijn om regelmatig naar de boerderijwinkel te gaan in het dorp waar onze wijk aan grenst. Daar kan ik toch meer beleving bij de seizoenen krijgen, in plaats van de wekelijkse marktkraam waar de mango’s, kokosnoten en kakifruit je om de oren vliegt!

Natasja Oehlen is het boek gaan schrijven uit frustratie over de voedingsindustrie en het positieve resultaat mag er zijn! Het deed mij een beetje denken aan het boek ‘Koken met restjes’, alhoewel BioBudget wel een flink stuk uitgebreider is. Ze vertelt niet alleen over de diverse groentes per seizoen, maar ze vertelt je ook hoe je zelf groentes opnieuw kan laten groeien, of wat je moet doen om je gerecht te redden wanneer je het laat aanbranden/te zout/te gaar maakt. Geen excuus meer om eten weg te gooien!

 

Boek zaadbommen

Guerrilla gardening met zaadbommen

Guerrilla gardening leerde ik zo’n tien jaar geleden kennen via de Stoere Vrouwen in Arnhem. Op 1 mei 2010 deden zij mee aan de ‘Sunflower guerrilla gardening day’, waarmee ze een stuk braakliggend terrein achter Arnhem station opfleurden met zonnebloemzaden.

Je leert in dit boek wat de afkomst van zaadbommen is, wat het nut van zaadbommen is en hoe je ze zelf kan maken met bijbehorende tips om effectief zaadbom te werpen. Verderop in het boek worden heel veel planten toegelicht, waarbij je zaken als bloeiperiode leert, maar ook wat voor soort insecten het aantrekt. Lijkt het je leuk om vlinders aan te trekken in je eigen tuin, dan kun je bijvoorbeeld de vertakte leeuwentand zaaien.

Helemaal achterin het boek staan diverse zaadbom recepten. En geloof me, dat is echt geen hogere wiskunde! Het is zelfs heel erg leuk om met kinderen te maken. Je kan het boek over Zaadbommen goedkoop aanschaffen via mijn webshop.

 

Instock cooking

Instock cooking

Dit is toch wel mijn favoriete boek van dit jaar. En niet alleen om de heerlijke recepten en alle toffe technieken om voedsel langer te bewaren, maar ook omdat dit boek superduurzaam gemaakt is, van steen!

Er zijn inmiddels best wat kookboeken die je tips geven om restjes eten te verwerken. Maar dit kookboek is absoluut anders en uitgebreider. Het zijn niet de standaard restjes tips die je gewend bent, zoals het maken van croutons van oud brood. Ze laten de technieken zien die zij in de keuken van Instock regelmatig gebruiken om de producten die ze dagelijks van Albert Heijn binnen krijgen, zo lang mogelijk te bewaren. Op die manier leggen ze dus ook voorraad aan die ze later ook nog kunnen gebruiken, heel slim!

Er wordt eerst verteld hoe Instock is ontstaan en de chefs en auteurs die betrokken zijn bij Instock cooking. Ze geven ook tips over het samenstellen van een goede maaltijd, door middel van een wereldkaart met smaken die in bepaalde streken veel worden gecombineerd. Een leuke invalshoek!
Vervolgens laten ze de technieken zien, die veel worden gebruikt in de keuken, zoals fermenteren, invriezen, inmaken, pekelen, drogen en roken.
Een kookboek dat eigenlijk verplicht moet zijn in het keukenkastje van elke Zero Waster in Nederland!
Delen doe je zo review boek

Delen doe je zo

Het boek is in dit jaar uitgegeven, dus alle informatie die je er in kan vinden is lekker up-to-date. Het fijne aan ‘Delen doe je zo’ vind ik dat het is geschreven door een stel, met 2 kleine kinderen, die door praktijkervaring dit boek konden samenstellen. Ze hebben op diverse vlakken zelf de deeleconomie uitgeprobeerd en op de terreinen waar ze zelf (nog) niks mee konden, hebben ze anderen geïnterviewd die hier wel ervaring in hadden opgedaan. Ze zijn eerlijk in hun mening over bepaalde initiatieven die blijkbaar (nog) niet goed werken of nog in bekendheid moeten groeien. Dat is fijn om rekening mee te kunnen houden.

Ze hebben het boek opgesplitst in drie delen, waarin ze eerst een korte geschiedenis vertellen van het ontstaan van de deeleconomie (en dat is veel verder terug dan je misschien denkt!) en de betekenis van de deeleconomie. Vervolgens vertellen ze over delen in de praktijk, waarin ze het hoofdstuk opdelen in categorieën zoals: auto, tuin, gereedschap, accomodaties, kennis, eten en zorg. In het laatste deel geven ze hun visie op de toekomst, waarin een grote rol voor de deeleconomie is weggelegd volgens hun.

 

Weg van de supermarkt

Weg van de supermarkt

Waar ik door het boek BioBudget al vaker buiten de supermarkt boodschappen deed, heeft dit boek me echt overtuigd dat je besodemieterd wordt.

Culinair journalist Gerrit Jan Groothedde vertelt heel veel achtergrond informatie over bepaalde producten in zijn boek. Zo is het biefstukje dat je in de supermarkt koopt, lang niet altijd het ‘echte’ biefstuk zoals je denkt. En wat ik vooral schokkend vond, waren de cijfers over de opbrengst (of beter: verlies!) voor de boeren die producten leveren aan de supermarkten in Nederland. Van producten die boeren leveren aan bijvoorbeeld een Albert Heijn, gaat maar liefst €0,77 van elke €1,00 naar de supermarkt! Veel boeren staan met hun rug tegen de muur, want er zijn maar een aantal grote spelers op de markt die hun producten inkopen en die bepalen daarmee ook gelijk de prijs.

Dit boek was voor mij de aanleiding om over te stappen op een lokaal voedsel abonnement Betuws Beste. Doordat ik met eigenaresse in gesprek kwam over dit boek in een boerderijwinkel, heeft zij het boek inmiddels ook gelezen. En zelfs zij was verrast over alle praktijken die supermarkten achter de schermen voeren. Een must read om je bewust te worden van het monopolie dat supermarkten zich hebben toegeëigend.

 

zero-waste-travelers-compagnon-ebook

Zero Waster’s Travel Companion

En last but not least natuurlijk het internationale e-book waarin ik een hoofdstuk voor mocht schrijven. Maanden hebben we met een aantal Zero Waste Bloggers over de hele wereld aan het boek gewerkt. De krachten zijn nu gebundeld en we hebben een waar Zero Waste reisboek in e-book formaat geschreven! Ik ben supertrots op het resultaat en kan niet wachten om te horen wat jullie er van vinden! En achter de schermen worden nu al de voorbereidingen getroffen voor een tweede versie die nog veel uitgebreider zal zijn!

Je kan het e-book downloaden via http://zerowastebloggersnetwork.com voor maar 9 dollar.

 

Wat zijn jouw favoriete boeken van dit jaar?

 

Bovenstaande Bol.com linkjes zijn affiliatelinks, bedankt voor je support!


Join the discussion

 1. Bianca van Dalen

  Leven zonder afval, Zero waste home en Niets verspillen doe je zo. Dit zijn de boeken die ik de afgelopen tijd heb gelezen. En Zero wasters travel companion, want ik schrijf mee in deel 2. A.s. zaterdag gaan we naar Arnhem om de winkels te bezoeken die jij beschreef in deel 1. Zin in!

 2. Yvonne

  Ook allemaal leuke boeken die jij dit jaar hebt gelezen Bianca!
  En zo leuk dat je samen met Tessa een hoofdstuk schrijft voor het 2e deel van dit ebook!

  O dan moeten we zeker even samen koffie drinken, ik ben tot 15:00 in Arnhem

 3. Bianca van Dalen

  Dat gaat vast goedkomen! Spreken we nog even goed af waar en hoe laat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *