Y Fair Productions is per 1-1-'17 gestopt -->> Yvonne gaat verder op www.virtualsidekickyvonne.com
Fairtrade

Vers van de pers in Fairtrade town


fashion revolution week fairtrade factory
(Foto: Fairtrade Factory Thamani)

Lezing duurzame en eerlijke kleding

In de bibliotheek Oss is dinsdag 8 november een lezing over duurzame en eerlijke kleding. Gast is oprichter Bert van Son van MUD Jeans. Dit Nederlandse modebedrijf maakt kleding van gerecycled materiaal en boekt daar wereldwijd succes mee.

De lezing wordt gehouden in het kader van de fairtrade-week met een tentoonstelling over Faire kleding. Met een expositie van de Schone Kleren Campagne, die in samenwerking met de Wereldwinkel Oss, Platform Global Goals Oss en de Fairtrade Gemeente Oss, wordt inzicht gegeven in de huidige situatie in de kledingindustrie.

MUD Jeans probeert op allerlei vlakken voor duurzame en eerlijke kleding te zorgen. Zo werkt het merk alleen met bedrijven waar mensen onder gunstige arbeidsomstandigheden actief zijn, wordt alleen biologisch katoen gebruikt en worden kledingstukken gerecycled. MUD Jeans kreeg internationale bekendheid met het idee om spijkerbroeken te leasen. Bij Lease a Jeans betaal je voor een spijkerbroek eenmalig een bedrag en daarna iedere maand een kleine bijdrage. Wie een nieuwe spijkerbroek wil, stuurt de oude terug en krijgt een nieuw exemplaar. De oude jeans wordt vervolgens ge-upcycled of gerecycled. Hierdoor is er geen afval.

 

fairtrade ziekenhuis Rijnstate

Rijnstate eerste Fairtrade ziekenhuis van Nederland

De Arnhemse wethouder Anja Haga heeft gisteren de titel ‘Fairtrade ziekenhuis’ toegekend aan Rijnstate. Door het gebruik van Fairtrade koffie en thee op alle  locaties van Rijnstate voldoet het ziekenhuis aan alle eisen voor deze titel. Rijnstate is het eerste Fairtrade ziekenhuis van Nederland.

2,9 miljoen kopjes koffie

Jaarlijks worden er 2,9 miljoen kopjes koffie geschonken in Rijnstate en zo’n 900.000 zakjes thee gebruikt. Alle koffie en thee in het ziekenhuis is Fairtrade. Jankees Cappon, van de Raad van bestuur van Rijnstate:

Zorgen doen we niet alleen voor patiënten van nu. We willen als Rijnstate ook bijdragen aan een betere leefomgeving voor toekomstige generaties. De keuze voor Fairtrade koffie en thee is dan ook heel vanzelfsprekend.”

Duurzame handel

Om een product Fairtrade te kunnen noemen, moeten alle partijen in de handelsketen aantoonbaar maken dat zij aan de internationale principes van Fairtrade voldoen.

De keuze voor Fairtrade producten past in het beleid van Rijnstate om steeds meer gebruik te maken van duurzame oplossingen, zowel in de directe patiëntenzorg als de processen daaromheen. In bouw- en renovatieactiviteiten maakt Rijnstate verantwoord gebruik van grondstoffen en materialen. Maar ook in het personeelsbeleid van Rijnstate is aandacht voor duurzaam personeelsbeleid.

 

FairTrade University TU Eindhoven: kantine in Flux

Bron foto: FairTrade University TU Eindhoven: kantine in Flux

Technische Universiteit Eindhoven wordt Fairtrade

De Technische Universiteit Eindhoven ontving gisteren de titel Fairtrade University. Tijdens deze Award Ceremony ontving Mr. Jo van Ham (College van bestuur) de Fairtrade Award van Mr. Wilbert Seuren (D66). Ook hield het team van Fairphone de lezing: “A better phone is a phone made better” en vond er afsluitend een borrel plaats.

 

scouting
Scouting Agger Martini gaat voor Fairtrade

Scoutinggroep Agger Martini in Maartensdijk wil Fairtrade-vereniging worden. Ze gebruiken nu al  Fairtrade koffie, thee en suiker en dat is nog maar het begin! Eind oktober waren ruim 30 welpen en scouts aanwezig voor de kick off van het traject in het clubhuis. Daar keken ze het programma over Fairtrade van het kindertelevisieprogramma Klokhuis en werd er een inleiding van Truus te Pas van de Fairtrade Gemeentegroep De Bilt gegeven.

Vervolgens werd er een Fairtrade-spel gespeeld, waarbij de kinderen in groepjes zelf met elkaar gingen handelen in producten vanuit het Fairtrade-principe van eerlijke handel.

‘Wij zijn al veel bezig met maatschappelijke thema’s als natuur en milieu. Het bestuur van de scouting vindt dat eerlijke handel daar ook goed bij past. Daarom hebben we besloten om het Fairtrade-traject in te zetten met als uiteindelijke resultaat dat we in mei 2017 Fairtrade Scoutinggroep hopen te zijn.’

aldus Kris Hekhuis, bestuurslid van de Scoutinggroep.

(bron: Vierklank)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *