Y Fair Productions is per 1-1-'17 gestopt -->> Yvonne gaat verder op www.virtualsidekickyvonne.com
brood tweede jeugd
Zero waste

Geef brood een tweede jeugd


Een week geleden opende in Amsterdam een bijzondere winkel. Hier verkopen ze namelijk alleen oud brood. Gaan daar je smaakpapillen niet gelijk van stuiteren? Maar wat nou als ik je vertel dat de heren Benjamin en Manuel, twee keer per week brood van een dag oud ophalen bij diverse bakkerijen en zij hier de heerlijkste dingen van maken?

brood

Tweede jeugd

Eigenlijk waren ze sinds het begin van oktober al open om proef te draaien met ‘De Tweede Jeugd’, zoals hun concept toepasselijk heet. Maar zaterdag 22 oktober was de officiële opening van de winkel. Zij hebben het probleem, wat alle bakkers hebben, eens onder de loep genomen. Bakkerijen verkopen namelijk geen brood wat een dag eerder al gebakken is. Consumenten willen alleen dagvers brood kopen.

Zonde van al dat brood wat elke dag weer wordt weggegooid, wanneer het niet naar kinderboerderijen gaat, vonden deze mannen en dus starten ze dit fijne initiatief om brood van de container te redden. Zo maken ze heerlijke broodpudding, tosti’s, croutons en broodsoep van de opgehaalde voorraad. Dit doen ze echter alleen van brood dat al 2 dagen oud is, want het brood van 1 dag oud verkopen ze gewoon nog aan klanten, maar dan voor de helft van de prijs. En het fijne is, de bakker bij wie ze het ‘oude’ brood hebben opgehaald, verdient er ook nog iets aan, want een deel van de omzet gaat terug naar de leverancier! De broodpudding die ze van zijn oude brood hebben gemaakt, wordt namelijk ook weer bij dezelfde bakker verkocht.

brood tweede jeugd

Maar wanneer je een doorsnee tosti ham/kaas verwacht bij De Tweede Jeugd, dan heb je pech. Ze maken er hier namelijk echt wat bijzonders van met beleg zoals het superhippe kimchi of stoofvlees. Ze maken overigens niet alleen producten met oud brood, maar ook overgebleven fruit van Marqt en Foodcourt west wordt bijvoorbeeld verwerkt tot marmelade.

Ben je benieuwd naar hun Bread & Butter? Kijk dan op hun website voor de verkooppunten in Amsterdam. Nou hopen dat dit concept ook snel wordt uitgebreid in de rest van Nederland!

Je vindt De Tweede Jeugd aan de Jan Evertsenstraat 21 in Amsterdam.  Ze zijn geopend van woensdag t/m zondag. Doordeweeks zijn ze geopend tussen 11.00 en 19.00 en in het weekend tussen 10.00 en 19.00.


Join the discussion

  1. Bianca van Dalen

    Wat een goed initiatief! Zou leuk zijn als het groter word in meer steden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *