Y Fair Productions is per 1-1-'17 gestopt -->> Yvonne gaat verder op www.virtualsidekickyvonne.com
Fairtrade

Vers van de pers in Fairtrade town


Het laatste nieuws op het gebied van eerlijke handel!

Koffie Peeze Elst

Fairtrade Week….WIN een jaar lang gratis koffie of thee!

Van 29 oktober tot en met 6 november is het weer Fairtrade Week! Supermarkten, bedrijven, wereldwinkels, gemeentes en kernteams Fairtrade Gemeenten organiseren acties en evenementen om aandacht te vragen voor eerlijke handel. Er verschijnt ook weer de Fairtrade Week actiefolder, die huis-aan-huis verspreid wordt, met aantrekkelijke aanbiedingen van supermarkten en wereldwinkels. Fairtrade Gemeente heeft een leuke WIN-actie. Maak kans op een jaar lang gratis koffie of thee! Bekijk de facebook pagina van de landelijke Fairtrade gemeenten campagne.

Weet jij het antwoord op de prijsvraag?

De koffieplant komt oorspronkelijk uit:

A. Tanzania
B. Ethiopië
C. Peru

Stuur jouw antwoord en je contactgegevens naar info@fairtradegemeenten.nl. Geef in de mail aan of je een jaar lang gratis koffie of thee wilt. Onder de goede antwoorden worden vijf koffie- en vijf theepakketten verloot. Een pakket bestaat uit 52 pakken koffie of thee. Deze actie loopt tot en met vrijdag 18 november.

 

medisch zorg

Eerste Fairtrade ziekenhuis van Nederland

Arnhem heeft komende week de primeur; het allereerste fairtrade ziekenhuis van Nederland is het Rijnstate ziekenhuis in de Gelderse hoofdstad. Op 3 november reikt wethouder Anja Haga officieel het fairtrade certificaat aan het ziekenhuis uit. Op de fairtrade markt, die ter ere van deze certificering wordt gehouden, vind je – naast diverse leveranciers van fairtrade producten – ook een informatiestand van het Rijnstate Vriendenfonds. Hier wordt onder andere aandacht geschonken aan het bijenproject dat door middel van crowdfunding is opgezet. Sinds kort heeft het ziekenhuis namelijk een aantal bijenkasten op het dak staan! Ook is er een imker aanwezig bij wie je met vragen over de bijen terecht kunt.

De markt wordt gehouden op donderdag 3 november van 12.00 – 15.00 uur in het Atrium van Rijnstate Arnhem (Wagnerlaan 55). Om 13.30 uur zal het certificaat worden uitgereikt.

bananen

20 jaar fairtrade bananen in Nederland

Dit jaar is het 20 jaar geleden dat de eerste fairtrade gecertificeerde banaan ter wereld werd geïntroduceerd in de Nederlandse supermarkten. Anno 2016 is deze banaan niet meer weg te denken uit het schap. Dankzij de verkoop van fairtrade bananen in Nederland ging er, sinds 1996, in totaal 12,7 miljoen euro ontwikkelingspremie extra naar bananencoöperaties en -plantages. Dit bedrag werd onder meer geïnvesteerd in irrigatiesystemen, huisvesting, scholing en gezondheidszorg. Stichting Max Havelaar trapt de landelijke Fairtrade Week af met de viering van dit moment.

De afgelopen twintig jaar aten Nederlanders 1 miljard fairtrade bananen, dit is zes keer de aarde rond in aantal bananen. De fairtrade banaan is inmiddels een gangbaar product in de Nederlandse supermarkt. Consumenten hebben nu de keuze om een verschil te maken voor bananenboeren en -arbeiders. Peter d’Angremond, directeur Stichting Max Havelaar:

“Supermarkten kunnen nog een extra stap zetten door over te stappen op 100% Fairtrade bananen. Pioniers PLUS en Spar deden dit al, wat de verkoop een flinke boost gaf.”

Tijdens de Fairtrade Week, van 29 oktober t/m 6 november, staan bananen en nog vele andere fairtrade producten centraal. Duizenden supermarkten, wereldwinkels, horecagelegenheden en bedrijven besteden extra aandacht aan eerlijke handel met aantrekkelijke aanbiedingen. De korting wordt betaald door deze bedrijven, en gaat dus niet ten koste van boeren en arbeiders.

Bekijk hier alle aanbiedingen in de Fairtrade Week.

(bron: Max Havelaar)

 

ijs Iveau burgers

Flairtje horeca campagne in Noord Nederland

Op zaterdag 29 oktober, tijdens de start van de landelijke fairtrade-week, gaat de Flairtje Horeca Campagne in Noord-Nederland van start. De campagne is er op gericht het publiek bekend te maken met fairtrade in de horeca. Samenwerkingsverband ‘Het Faire Noorden’ organiseert de campagne samen met fairtrade-werkgroepen in Drenthe, Friesland en Groningen.

Eerlijke producten van ver weg én dichtbij worden door meer dan 50 horecabedrijven in een speciaal Flairtje-menu onder de aandacht gebracht. In dit menu zijn tenminste drie fairtrade-producten en één streekproduct verwerkt. In de gemeente Winsum bieden de volgende horecabedrijven een speciaal Flairtje-menu aan:

  • Café de Brug Ezinge
  • Café Hammingh Garnwerd
  • Café J & A Winsum
  • Herberg de Gouden Karper Winsum

De gemeente Winsum draagt sinds 2014 de Fairtrade-titel. Dat betekent dat winkels, horeca, bedrijven, organisaties en gemeente samenwerken aan meer eerlijke, duurzame handel en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wethouder Harmannus Blok:

Gemeente Winsum wil de boeren en producenten in ontwikkelingslanden vooruit helpen én het gebruik van milieuvriendelijk en lokaal geproduceerd voedsel stimuleren.

Door combinatie van verse producten uit de regio met smaakvolle fairtrade-producten draagt de Flairtje Horeca Campagne hier zeker aan bij’. De Flairtje-campagne loopt de hele maand november nog door.

 

Fairtrade Arnhem condoom actie

Tijdens de Fairtrade Week zijn er veel leuke evenementen

15 – 31 oktober: Fairtrade expositie @Utrecht

Bezoek tussen 15 en 31 oktober gratis de internationale expositie over Fairtrade in het Stadskantoor van Utrecht. De expositie is een samenwerking tussen 6 Europese steden in het kader van het Europese project Food Smart Cities.

29 oktober: Vijf jaar Fairtrade Gouda @Filmhuis Gouda

Vanaf 10.30 uur wordt gevierd dat Gouda vijf jaar Fairtrade gemeente is in het Filmhuis van Gouda. De bijeenkomst wordt afgesloten met de vertoning van de film ‘Tony: van chocoladecrimineel tot wereldverbeteraar’. Klik hier voor het complete programma.

30 oktober: Fairtrade markt @Oss

In de Sint Jozefkerk in Oss wordt van 11.15 uur tot 16.00 uur een Fairtrade markt georganiseerd. Ook zijn er diverse optredens en een modeshow met kringloopkleding.

2 november: Max Havelaar lecture @Rotterdam

De Erasmus Universiteit organiseert in samenwerking met Young & Fair en Stichting Max Havelaar wederom de jaarlijkse Max Havelaar Lecture. De vraag ‘Hoe inclusief kan handel worden?’ wordt onder meer beantwoord door Pavan Sukhdev en Joseph Ogutu. Klik hier  om je in te schrijven.

3 november: Friesland wordt Fairtrade provincie

Dat is een feestje waard. In het Friesland College wordt van 14.30 uur tot 18.00 uur een inspiratiemiddag georganiseerd met onder meer een Fairtrade modeshow. Het complete programma vind je hier

(Bron: Max Havelaar)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *