Y Fair Productions is per 1-1-'17 gestopt -->> Yvonne gaat verder op www.virtualsidekickyvonne.com
Zero waste

Ook Leeds krijgt een No Waste supermarkt!


Yes, nadat ik een tijdje geleden al schreef over de no waste supermarkt in Denemarken, komt er nu ook een in Leeds!

Bijna Waste Geweest Feest                                                                                              Foto: Bijna Waste Geweest Feest

Net zoals in Kopenhagen, zijn er in Leeds mensen opgestaan die het eeuwig zonde vinden dat er in hun supermarkten zoveel wordt weggegooid. En niet omdat het eten is bedorven op de schappen, maar omdat de industrie er houdbaarheidsdata op zet waardoor supermarkten verplicht zijn om het uit de schappen te halen.

De mensen van The Real Junk Food Project (love that name!) vonden het tijd worden om een Food Waste supermarkt te starten, waar je de producten die in de ‘gewone’ supermarkt uit de schappen moest worden gehaald, daar voor een zacht prijsje alsnog de weg naar de consument vindt. Je betaalt namelijk in de vorm van een donatie, dus wat jij op dat moment kan missen. Maar wanneer je eigenlijk geen stuiver kan missen, kun je bijvoorbeeld ook je tijd inzetten als ‘betaalmiddel’ en help je een dagje mee als vrijwilliger.

Je kan deze organisatie overigens ook kennen van de ‘Pay as you feel café’s’ die je in veel steden op de wereld kan vinden. Een soortgelijk café vind je ook in Amsterdam. Ook in die café’s maken ze dankbaar gebruik van dit soort producten die supermarkten niet meer mogen verkopen.

De Food Waste supermarkt heeft niet alleen afspraken met supermarkten, maar ze hebben ook nauwe banden met volkstuinen, café’s, cateraars en voedselbanken. Zo vind je dus niet alleen maar levensmiddelen op de schappen, maar ook de wat luxere producten zoals chocola, olijven of gebak.

Ik hou echt van dit soort initiatieven en wacht met smart tot er iemand in Nederland is die zo’n supermarkt gaat starten…of is ons ‘regeltjesland’ daar te streng voor?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *