Y Fair Productions is per 1-1-'17 gestopt -->> Yvonne gaat verder op www.virtualsidekickyvonne.com
Krakau Polen
Fairtrade

Vers van de pers in Fairtrade town


Het laatste nieuws op het gebied van eerlijke handel!

diner

Fairtrade kookboek

In België hebben 11 fairtrade gemeenten de krachten gebundeld en een fairtrade kookboek samengesteld! Het kookboek draagt de naam ‘Fairmm lekker!’ en is gratis verkrijgbaar in de elf Pajotse gemeenten.

“We vroegen aan nieuwkomers uit elf gemeenten uit het Pajottenland en de Zennevallei om de recepten neer te schrijven van enkele favoriete gerechten uit hun thuisland. Telkens twee nieuwkomers uit Asse, Beersel, Dilbeek, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Sint-Pieters-Leeuw en Ternat gaven het beste van zich zelf en laten het Pajottenland proeven van hun land van herkomst. Dit werd gebundeld in een kookboek met recepten uit Congo, Vietnam, Marokko, Afghanistan, Filipijnen, Palestina, Rwanda, Burundi, Cambodja, Senegal, Dominicaanse republiek, Thailand, Albanië, Kirgizië, Ivoorkust, Rusland en Kosovo. Aan de recepten werd meteen ook het migratie- en integratieverhaal van de betrokken nieuwkomers gelinkt zodat dit boekje eigenlijk veel meer is dan louter een kookboek. Het is dus eigenlijk een tweeledige actie”

vertelt Rigo Peeters van de regionale fairtrade werkgroep Pajottenland.

 

Krakau Polen

Fairtrade afzetmarkt breidt zich uit naar Polen

Poolse consumenten en bedrijven kunnen vanaf nu boeren in ontwikkelingslanden ondersteunen door Fairtrade producten aan te schaffen. Polen is namelijk het nieuwste land met een nationale Fairtrade organisatie.

Op 8 oktober is Fairtrade Polen officieel voorgesteld aan het Poolse publiek. Fairtrade Polen sluit zich aan bij 26 andere Fairtrade organisaties over de hele wereld die Fairtrade in hun land promoten, waaronder Stichting Max Havelaar in Nederland.

Bron: Max Havelaar

 

ontbijt bowl

Fairtrade ontbijt voor inspirerende Veenendalers

Veenendaal bruist van de activiteiten op het gebied van duurzaamheid. Daarom werden, op de dag van de duurzaamheid, een aantal inspirerende Veenendalers op een vers fairtrade ontbijt getrakteerd.

In Veenendaal-Oost nam Bob Kronenburg als één van de initiatiefnemers van Veenergiek een ontbijtje in ontvangst. Veenergiek is een initiatief van drie buren uit Veenendaal Oost. Bob:

‘Wij geloven dat iedereen gebruik moet kunnen maken van Eigen duurzame energie. Beter voor het milieu en voor je portemonnee!’.

De initiatiefnemers van Veenergiek willen graag de duurzaamste wijk van Veenendaal maken, waar de bewoner zelf het meeste van profiteert

Lucie van der Wiele is één van de eerste ambassadeurs van ‘Veenendaal woont duurzaam’. Lucie bewoont met haar echtgenoot een huis tussen Petenbos-Oost en industrieterrein de Nijverkamp. Op het dak van de garage liet de Veenendaalse in juli 2015 negentien zonnepanelen installeren. Lucie:

‘Mijn man en ik vonden zonnestroom eerder nog te duur, maar toen de panelen goedkoper werden, besloten we er spaargeld in te stoppen. Zonnepanelen leveren tenslotte veel meer op dan de spaarrente. En de BTW-regeling voor zonnepanelen hielp ook mee om ons over de streep te trekken. We krijgen 21% over het totaalbedrag terug, dat is echt een grote besparing. Onze panelen zijn lichtgevoelig, dus ook op dagen dat er geen zon is, besparen we energie. We hebben onze energiekosten met €115,- per maand kunnen verlagen’.

Bron: Veenendaalsekrant.nl

 

kerk

Protestante gemeente Oosterbeek-Wolfheze is Fairtrade

De protestantse gemeente Oosterbeek-Wolfheze heeft het Fairtrade keurmerk verdiend.

Op zondag 16 oktober wordt het bijbehorende Fairtradebordje uitgereikt tijdens een feestelijke dienst om 10.00 uur in de Vredebergkerk in Oosterbeek. Fairtrade krijgt aandacht in de liturgie en de geschiedenis van het keurmerk wordt toegelicht. Na de dienst komt het bordje aan de buitengevel te hangen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *