Y Fair Productions is per 1-1-'17 gestopt -->> Yvonne gaat verder op www.virtualsidekickyvonne.com
vuurtoren waddeneiland
Hotspots

Energieneutrale waddeneilanden


Zelf ben ik een aantal keren op de Waddeneilanden geweest, maar nog lang niet allemaal. Zo ben ik met school vroeger een keer gaan wadlopen. Daar heb ik nu nog de rillingen van als ik er aan terugdenk. Het was een herfstachtige dag en op een bepaald moment kwam het water tot boven mijn navel, waardoor we dus met z’n allen onze rugzakjes boven ons hoofd moesten houden en hopen dat we onze schoenen niet kwijt zouden raken in de zuigende zeebodem. De tweede keer was een vakantie naar Texel toen ik 17 was, samen met een schoolvriendinnetje en haar ouders. Echt heel veel recente herinneringen heb ik dus niet, maar er zijn mooie plannen voor de Waddeneilanden!

Zo hebben alle eilanden het gezamenlijke doel gevormd om in 2020 geheel energie neutraal te zijn. Er zijn al diverse duurzame projecten op de Waddeneilanden te vinden. Je vindt er bijvoorbeeld zonnepanelenvelden, energieneutrale huizen, windmolens en elektrische auto’s. Er schijnt nergens in Nederland zoveel wind en zon te zijn als op onze Waddeneilanden. Een ideale omgeving voor dit soort plannen dus!

 

ferry boot schiermonnikoog

Schiermonnikoog

Doordat veel huizen onder beschermd dorpsgezicht vallen  (een of meer gebouwen in een dorp, die samen met hun directe omgeving van algemeen belang zijn, zodat ze door de Monumentenwet veilig gesteld worden voor volgende generaties) op Schiermonnikoog, is dit eiland de grootste uitdaging in het gehele plaatje. Zo zijn zonnepanelen en warmtepompen geen optie voor veel eilandbewoners. Hierdoor wordt er nu gekeken naar alternatieven, zoals stroom gebruiken van zonnepanelen op het dak van een ander.

 

ameland

Ameland

Aan het begin van dit jaar heeft Ameland een groot zonnepanelenveld aangelegd. Daarnaast is er een energieneutrale woning gebouwd in Buren en afgekoppeld van gas, om zo andere bewoners te inspireren. Verder zijn ze bezig met het uitbreiden van de elektrische laadpunten op het eiland, om een project met elektrisch vervoer te laten slagen.

 

terschelling

Terschelling

Net als op Ameland, is er op Terschelling inmiddels ook een woning energieneutraal gemaakt en afgekoppeld van het gas. Het dak is voorzien van panelen die elektriciteit en warm water produceren. Er liggen plannen om ook hier een veld met zonnepanelen aan te leggen. De bedrijven op dit eiland bundelen de krachten om ook de toeristische sector bijvoorbeeld te verduurzamen. Zo kunnen er in de toekomst grote stappen worden gemaakt met het verduurzamen van warm water.

 

vlieland

Vlieland

Doordat er op Vlieland weinig industrie is en het autoluw is, heeft dit eiland een voorsprong op het energieverbruik van de andere eilanden. Ook hier zijn plannen om een zonnepanelenveld te realiseren in 2017. Er is inmiddels een huis energieneutraal en gasvrij gemaakt en ook de nieuwe school De Jutter is in 2015 zo duurzaam mogelijk gebouwd. Deze nieuwe school is zeer energiezuinig en wekt haar eigen duurzame energie op en is daardoor energieneutraal.

Sportcomplex en zwembad Flidunen verduurzaamd. Er zijn zonnepanelen geïnstalleerd en heatpipes op het dak zetten de zonnewarmte om in bruikbare hoogtemperatuurwarmte voor het verwarmen van het zwembadwater en de cv-installatie. De licht- en luchtbehandelingsinstallaties zijn vervangen door duurzamere installaties. Door deze maatregelen wordt er 60% op het energieverbruik bespaard!

 

schaap Texel

Texel

Texel heeft inmiddels al een aantal energieneutrale huizen, die je in dit overzicht kan bekijken. Verder zijn ze bezig met het bouwen van een zonnepanelen veld, zowel op het land als op het water. En ze hebben een bio-WKK-installatie in gebruik genomen, wat staat voor WarmteKrachtKoppeling staat. Daarnaast zijn ze aan de slag gegaan met getijde-energie en de verduurzaming van de visserijhaven.

Afgelopen winter maakten 15 seniorenwoningen voor het eerst gebruik van een warmtenet, wat zelf energie opwekt door de verbranding van pellets. Het streven is om meer huizen hierop aan te sluiten en de pellets in de toekomst niet meer van buiten het eiland aan te voeren.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *