Y Fair Productions is per 1-1-'17 gestopt -->> Yvonne gaat verder op www.virtualsidekickyvonne.com
ambtsketen
Fairtrade

Vers van de pers in Fairtrade town


Het laatste nieuws op het gebied van eerlijke handel!

fruit

Jumbo en AH verduurzamen hun groenten- en fruitafdeling

Jumbo gaat samen Greenpeace extra stappen zetten in de strijd tegen de bijensterfte. Alle Nederlandse aardappelen, groenten en fruit in het schap zullen eind 2019 onder Milieukeur worden aangeboden. Hier wordt stapsgewijs naartoe gewerkt. Van de duurzame sierteelt (bloemen en planten) is het de bedoeling dat eind 2019 minstens de helft van de totale omzet van Nederlandse producten biologisch, Fairtrade of Milieukeur gecertificeerd zijn.

Albert Heijn verduurzaamt samen met Natuur & Milieu het groenten- en fruitschap. Alle Hollandse telers voor Albert Heijn mogen in 2019 de 28 bestrijdingsmiddelen die het meest schadelijk zijn voor dier en milieu niet meer gebruiken, is de ambitie. Ook willen Natuur & Milieu en Albert Heijn dat de teelt minimaal voldoet aan de eisen van Milieukeur.

Bron: Vakblad voor de bloemisterij

 

6 Fairtrade mythes

Bij de UK afdeling van Fairtrade hebben ze een artikel geschreven om een aantal mythes uit de wereld te helpen. Aangezien er een groot aantal ook in Nederland regelmatig genoemd worden, is het de moeite waard om de uitleg bij deze mythes te lezen. Zo geven ze een reactie op stellingen zoals: ‘Fairtrade moedigt boeren niet aan om de kwaliteit van hun product te verbeteren’ en ‘Er gaat maar een klein percentage van de prijs van een Fairtrade product werkelijk naar de boer’. Lees het hele artikel van Fairtrade.org.uk hier.

 

coffee koffie

6 Ways to Fairtrade Your Coffee Shop

Bij Fairtrade Amerika hebben ze zes hele andere tips op een rijtje gezet. Door niet alleen Fairtrade koffie te schenken in je hippe koffie tent, maar ook een of meerdere van de genoemde tips toe te passen, ben je helemaal lekker duurzaam bezig! Wat dacht je van Fairtrade werkkleding of composteer je koffiedik. Lees alle tips in het artikel hier.

 

ambtsketen

Fairtrade ambtsketen voor de burgemeester

Gemeenteraadsleden uit de gemeenten Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode kregen half  juli een presentatie wat er allemaal in de werkgroepen voorbereid wordt voor Meierijstad. PvdA-fractievoorzitter Sikko Oegema hoorde van de nieuwe ambtsketen en vroeg natuurlijk gelijk of de ambtsketen van fair trade zilver gemaakt kan worden.

Wat zou het mooi zijn als dat gaat lukken, als de burgemeester van Meierijstad een ketting van eerlijk zilver om zijn of haar schouder gehangen krijgt. ‘Met een mooier Fairtrade symbool kunnen we in de nieuwe gemeente Meierijstad niet van start gaan!’, aldus Sikko Oegema.

Dezelfde avond presenteerde de werkgroep ‘Inkoop’ de beleidsuitgangspunten voor inkoop van producten voor Meierijstad:

  • Innovatief;
  • Social return on investment;
  • Fair trade;
  • Duurzaamheid;
  • Bestendige economische ontwikkeling in samenwerking met plaatselijk bedrijfsleven;
  • Regionale samenwerking.

Het zou toch fantastisch zijn als ze dit voor elkaar krijgen en hiermee een voorbeeld kunnen zijn voor alle andere gemeenten in Nederland!

Bron: Meijerstade.pvda.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *