Y Fair Productions is per 1-1-'17 gestopt -->> Yvonne gaat verder op www.virtualsidekickyvonne.com
Acer laptop VA
Crowdfunding

Mijn tweede business als virtual assistent


In mijn Monday Morning Boosts is het al vaker naar voren gekomen…ik ben bezig met het opzetten van een tweede bedrijf. Het tussenstapje dat ik maanden geleden maakte naar de website ‘Maybe just a bite’ heb ik inmiddels stopgezet. Op dat moment was voor mij nog heel onduidelijk wat de toekomst zou gaan brengen in mijn situatie. Vandaag praat ik je helemaal bij, dus als je alleen over duurzame zaken wil lezen, dan adviseer ik je NU weg te klikken….

Waar het allemaal begon…

Gelukkig, je bent er nog! Ok, terug naar het begin van het verhaal, dat haar oorsprong vindt in augustus 2015. Ik was toen al maanden gestopt met werken, omdat mijn chronische hoofdpijn op dat moment totaal nog niet onder controle was en ik gemiddeld 5 dagen hoofdpijn per week had. Ik was al gestart, op eigen initiatief, bij de hoofdpijnpoli afdeling neurologie in Nijmegen, toen ik een oproep kreeg om bij de verzekeringsarts van het UWV langs te komen. Lang verhaal kort, ik werd ziek bevonden door de arts, maar doordat ik op papier nooit ziek was gemeld, kon ik zwaaien fluiten (haha dit is dus een mooi voorbeeld van 1 van de bijwerkingen van mijn hoofdpijn medicatie…ik vergeet regelmatig de meest normale woorden en uitdrukkingen, dus ik lees mijn teksten meestal 1 of 2 keer na, voordat ik het publiceer!) naar mijn ziektewet uitkering. Een rechtszaak volgde, die ik eind 2015 tegen alle verwachtingen in verloor. Op dat moment lag mijn medische traject ook al maanden stil door alle spanningen die dit hele traject met zich meebracht.

Begin 2016 alsnog een noodoplossing kunnen regelen, maar de ziektewet zat er definitief niet in voor mij en mijn WW uitkering werd met terugwerkende kracht ingezet. Dat betekende dat ik op dat moment al bijna op de helft zat van de periode waarin ik recht had op een WW…oeps…dat gaf geen ontspannen gevoel, aangezien ik weer van voren af aan kon beginnen met mijn medicatie en ik dus op dat moment ook niet wist hoe lang dit zou duren en waar ik op uit zou komen met de frequentie van hoofdpijn. Helemaal weggaan zal de hoofdpijn namelijk niet, aangezien ik er inmiddels al 18 jaar mee loop.

Acer laptop VA

Virtual Assistent

In het voorjaar had ik een afspraak met de eigenaresse van het bemiddelingsbureau Onica die mij super hebben geholpen gedurende het hele gesprekkentraject en de juriste waar ze mij aan hielpen voor de rechtszaak. Zij vroeg mij aan het einde van het gesprek wat mijn toekomstplannen nu waren en ik vertelde haar dat ik net een paar dagen ervoor een tip had gehad van iemand met wie ik heb samengewerkt voor een tijdschrift. Zij opperde namelijk of Virtual Assistent geen beroep voor mij zou zijn. En dat was dus precies waar ik naar op zoek was, maar ik had geen idee dat dit de naam voor dit beroep was. Ik had zelfs grote uitzendbureaus voor secretarieel werk gebeld met de vraag of zij in mijn zoektocht konden helpen naar werk vanuit huis…maar daar hadden ze geen flauw benul…alle bedrijven die zij kenden, namen alleen mensen aan om op kantoor te komen werken.

Meant to be

Maar op het moment dat ik het woord Virtual Assistent bij Onica noemde, zat ze gelijk met haar oren gespitst. Háár secretaresse is namelijk een VA! Nicole heet ze en daar had ik al meerdere malen contact mee gehad om afspraken met Onica te plannen…dat lijntje was dus zo gelegd. Nicole bleek net in een fase te zitten, waarin ze haar bedrijf wil laten groeien en haar kennis wil overdragen aan nieuwe VA’s zoals ik…je kan er in geloven of niet, maar dit was in mijn ogen duidelijk ‘meant to be’. Binnen de kortste keren hadden we telefonisch contact, er werd een offerte gestuurd voor een persoonlijk coaching traject en de rest is geschiedenis…

AirBnB Brussel

Inmiddels heb ik het grootste deel van mijn coaching traject met Nicole er op zitten en ben ik hard aan het werk om mijn website klaar te maken en mijn bedrijfsplan op poten te zetten. 1 september zal alles van start gaan. Dat is namelijk de dag dat mijn WW uitkering stopt en de meeste bedrijven weer rustig aan starten. Niks geen rust dus deze zomer, alhoewel ik wel zorg dat ik soms op leuke plekken in het buitenland mijn werkzaamheden verricht, zoals ik dit nu schrijf in een AirBnB in Brussel. Want dat is namelijk de mooie bijkomstigheid van mijn nieuwe bedrijf…je bent zo mobiel als wat, aangezien ik vooral een goed werkende wifi verbinding nodig heb en een telefoon met bereik and I’m in business!

Nick en Yvonne

Digital nomad life, bring it on!

Stiekem droom ik al heel lang van een leven als ‘Digital Nomad’. Ik ben een vrije ziel die je overal neer kan zetten, moeite met loslaten en verandering komen niet in mijn woordenboek voor. Veel reizen, nieuwe mensen en plekken ontdekken daarentegen zeker wel! En ik heb het onwijze geluk dat ik een lief vriendje heb die mij hierin steunt en aanmoedigt. Door zijn onregelmatige diensten als brandweerman kunnen we niet makkelijk spontaan een lang weekend of midweek samen weg plannen. Hij heeft in dit werk zijn droombaan gevonden, dus dat gun ik hem van harte! Hij gunt het mij om lekker alleen de wereld te verkennen. Bovendien kan hij ook heerlijk van wat dagen alleen thuis zijn genieten, dus iedereen is tevreden met deze situatie!

laptop

Maar wat ga je dan precies doen?

Voor veel mensen, die weinig met dit vak te maken hebben, is de term Virtual Assistent nog onbekend. Wat doe ik dan als VA en waarom is dit zo’n perfecte oplossing in mijn situatie? Dat leg ik je graag uit…

Virtual Assistent is in Nederland een groeiend vakgebied. Het zal je niet ontgaan zijn dat de wereld steeds mobieler wordt en veel zaken makkelijker digitaal worden geregeld. Zo had ik bij mijn oude werkgever in tijden van veel hoofdpijn de mogelijkheid om vanuit huis te werken. Ik kon vandaaruit prima de mailboxen beheren, het planningsprogramma gebruiken en telefoontjes afhandelen. Op momenten dat het minder goed met me ging, kon ik even op een donkere slaapkamer liggen, zonder prikkels.

In een notendop is dat dus eigenlijk wat een VA doet. Alleen ben ik dan zelfstandig en kan ik dus ook mijn eigen specialismes aangeven en benadrukken voor potentiele klanten. Zo liggen mijn specialismes bijvoorbeeld in het bloggen over duurzame zaken, events organiseren en crowdfunding. Uiteraard pak ik ook een stuk secretarieel werk op, maar doen wat ik leuk vind en waar ik bovendien goed in ben, vind ik het mooie van deze kans die me is geboden.

Hoe gaat het nu met mij

Inmiddels gaat het gelukkig een stuk beter met me qua hoofdpijn. Ik heb gemiddeld 1 zware hoofdpijndag per week en 1 á 2 dagen wat lichte hoofdpijn. Dat is voor de meeste mensen nog steeds erg veel, dat realiseer ik me, maar in mijn situatie is dat een flinke verbetering. Ik kan nog steeds niet alles, maar ik ken mijn grenzen ondertussen een stuk beter. Door de medicatie kan ik geen alcohol meer drinken en is een avondje stappen uitgesloten, omdat ik binnen 2 uur na het nemen van de medicijnen als een blok in slaap val. De 10 uur die volgen kun je me echt met geen mogelijkheid wakker krijgen. Alhoewel veel mensen dit als een enorm nadeel zien wanneer ik dit vertel, vind ik het echt geen enkel probleem. Ik heb daar geen behoefte meer aan en de rust en regelmaat zijn gewoon beter voor mijn gezondheid. Mijn ultieme droom is overigens wel om uiteindelijk over een jaar of 2 volledig medicijnvrij te leven en nog steeds lekker te reizen! En lieve mensen, ga nu alsjeblieft niet gelijk alle lief bedoelde tips onder deze blog geven om te proberen tegen de hoofdpijn, want zoals gezegd, ik heb al 18 jaar hoofdpijn en ik heb echt al heeeel veeel geprobeerd op dat gebied!

Sprong zonder vangnet

Ik klink nu overigens heel zelfverzekerd over het opzetten van dit bedrijf als VA, maar diep van binnen vind ik het echt wel spannend om deze sprong te nemen zonder vangnet. Ik heb dan namelijk geen recht meer op WW, Ziektewet, bijstand of welk potje dan ook…mocht dit plan mislukken, dan…weet ik het eerlijk gezegd ook even niet. Maarrr daar ga ik dan ook niet vanuit, want ik ben niet iemand die bij de pakken neerzit, maar eigen verantwoordelijkheid neemt en de schouders er onder zet. Bovendien heb ik al een leuk netwerk opgebouwd van ervaren VA’s die ik om hulp kan vragen wanneer ik dat nodig heb!

Vandaag over 4 weken is het zover, dan start ik als VA. Ik heb er onwijs veel zin in en vind het echt heel spannend!


Join the discussion

 1. Marielle Windhorst

  Heel veel succes!

 2. Pieter Arts

  Knap hoe je je eigen zoekproces beschrijft en er de leerpuntjes uit hebt weten te halen. Heel veel succes, ik blijf je volgen!

 3. Leo

  Heel veel succes!!

 4. Leo

  Veel succes, gaat jou lukken

 5. Margré

  Knap hoe je weer de puzzelstukjes in elkaar laat vallen. Veel succes!

 6. Yolanda

  Leuk geschreven Yvonne! En heel veel succes, met jou enthousisme, kennis en smile gaat het vast prima lukken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *