Y Fair Productions is per 1-1-'17 gestopt -->> Yvonne gaat verder op www.virtualsidekickyvonne.com
AirBnB Brussel
Deeleconomie

How’s Brussel?


Zoals je vorige week al kon lezen zit ik deze week voor vier dagen in Brussel en verbleef in een AirBnB. Aangezien het wel een erg lange Monday Morning Boost wordt als ik alles wil vertellen, doe ik hier alvast een kort verslag van de eerste 2 dagen.

De heenreis op maandag met de bus was al een beleving op zich. Ik zat voor een ouder stel dat al de hele middag aan de wijn en de sterke drank zat. Op het moment dat er in Eindhoven een aantal mensen instapten die zij met hun zatte kop als ‘buitenlander’ bestempelden, ging het mis. Deze mensen waren overduidelijk in Nederland of België geboren, maar in hun ogen konden ze al niets meer goed doen. Dit mondde uit in een racistische scheldkanonnade, waar de honden geen brood van lusten. Ze hielden duidelijk niet uit zichzelf op, dus ik heb me omgedraaid en gezegd dat ze hun gemak moesten houden, aangezien er nog meer mensen in de bus zaten en ze respect moesten tonen. “Ja, precies” zei de vrouw…”eh voor wie bedoel je”, zei ze er met dubbele tong achteraan. Toen ik naar de dame met het hoofddoekje en haar vriend/man wees, waren ze in een klap stil. De man heeft gedurende de reis nog regelmatig op zachter volume vluchtelingen en mensen met een hoofddoek gekleineerd, maar tot Antwerpen hield hij zich aardig gedeisd. Daarna gingen ze gelukkig de bus uit….wat een dom volk zeg, onvoorstelbaar….ik begrijp dat mensen angstiger zijn geworden door alles wat er gebeurd is, maar door aannames te doen die nergens op gebaseerd zijn, dan ben je echt niet goed bezig. Ik kon het daarom ook niet over mijn hart verkrijgen om dit aan te horen, terwijl iedereen in de bus stijf hun mond dicht hield. Die man had überhaupt geen idee wat hij allemaal zei, want toen we België inreden, zaten we volgens hem in Noord Brabant… ehh juist…

In Brussel aangekomen pakte ik de lokale bus zoals de eigenaresse van de AirBnB had aangegeven…dacht ik. De jongen, die mij eerder had geholpen om het busstation in te komen om te pinnen (ook daar hebben ze gesloten poortjes die alleen met een OV kaart openen), bleek op dezelfde bus te wachten en hij ontdekte ineens een poster waarop stond aangegeven dat deze halte tijdelijk kwam te vervallen. Samen met hem ben ik uiteindelijk 2 haltes verder gelopen door het centrum van Brussel om vervolgens alsnog de bus te pakken. Gelijk maar wat fruit halen bij de lokale groentezaak op de hoek, voordat ik aanbel bij de AirBnB. En wat een leuke host heb ik! Ze is lid van een lokale LETS groep (voor degenen die dit niet kennen, dat is een ruilgroep binnen een stad of regio die haar eigen ‘valuta’ heeft), waar ze o.a. lezingen geeft over composteer systemen. Natuurlijk heb ik haar verteld over mijn Bokashi, wat ze gelijk eens op ging zoeken! Ze heeft nog een ander huis waar haar vriend woont en waar ze kippen en een moestuin houden. Ze maakt dus ook haar eigen soep, gefermenteerde drankjes en brood, een vrouw naar mijn hart!

AirBnB Brussel

Ik heb die avond nog wat op mijn kamer zitten werken en ben lekker op tijd naar bed gegaan. Zo’n reis van 4,5 uur hakt er best in. Helaas besloten de buren die nacht even lekker ruzie te gaan maken, waardoor ik om 2u0o rechtop in mijn bed zat. Op dat moment dacht ik nog dat het misschien andere AirBnB huurders beneden in het pand waren. Na een half uur met deuren slaan en schreeuwen heb ik mijn oordoppen gepakt en uiteindelijk weer in slaap gevallen. Hierdoor werd ik jammer genoeg wel wakker met barstende koppijn de volgende ochtend. Mijn pijncircuit kan (door mijn chronische hoofdpijn) heel extreem reageren op een klein beetje spanning, dus de ochtend en begin van de middag heb ik ook op mijn kamer zitten werken, totdat ik werd gebeld voor mijn telefonische interview met een groot damesblad.

AirBnB Brussel

Ik had trouwens een gratis upgrade gehad, omdat de eigenaresse de eerste ochtend dat ik er zou slapen, een controle kreeg van een medewerker van AirBnB om te checken of alles op die kamer in orde was. Om mij om 8u00 ’s ochtends niet mijn kamer uit te hoeven schoppen, kreeg ik deze prachtige grote kamer met eigen balkonnetje! Op dinsdagochtend 9u30 liet de controleur aan de eigenaresse weten dat hij toch niet zou komen…er was te veel verkeer in Brussel…altijd fijn als je daarvoor vrij neemt van je werk en extra vroeg opstaat…

Brussel tour Greeters

Na een klein uur telefonisch te zijn geïnterviewd door de Marie Claire (half september komt de editie uit), heb ik een Uber rit besteld om naar de afgesproken plek te gaan, waar mijn Greeters gids mij zou ontmoeten. Uber is echt heel makkelijk en fijn! Je download de app, geeft aan wat je locatie is en je eindbestemming en een druk op de knop en binnen 5 minuten stond mijn chauffeur voor de deur! Voor een ritje van 12 minuten, betaalde ik € 7,- en je hebt er nog een gezellig praatje bij ook. Dat is wel even wat anders dan het taxiritje wat ik jaren geleden in Amsterdam had met mijn vriend. Die taxi chauffeur zei geen woord, reed flink om en als klap op de vuurpijl zat hij schaamteloos Arabische porno te kijken…dusss…De chauffeur die ik nu had was net een paar maanden terug uit Dubai, waar hij voor werk jaren verbleef. Het fijne van Uber vind ik vooral dat je geen cash op zak hoeft te hebben. Je betaalt door middel van een creditcard of PayPal. Je ziet een foto van je chauffeur, er wordt aangegeven in wat voor soort auto hij rijdt en hoe lang hij er over doet om bij je te komen. Je kan zijn route zelfs volgen op de kaart nadat je de rit hebt bevestigd. En de tweede rit krijg je gratis met een kortingscode die je per mail ontvangt. Ik vraag me trouwens af of wij in Nederland Uber hebben of is het bij ons verboden, weet iemand van mijn lezers dat toevallig?

Hij heeft me afgezet bij het gebouw van de Europese Commissie, waar ik mijn gids Luc ontmoette. Hij heeft tot een jaar geleden zelf daar als ambtenaar gewerkt op de afdeling landbouw en plattelandsontwikkeling. Hij heeft mij de Europese wijk daar rondom laten zien, met al haar prachtige parken en mooie gebouwen. Het regende helaas aan een stuk door, maar daar liet Luc zich niet door weerhouden. We zijn samen ook nog een warenhuis ingedoken om goede chocolade voor het thuisfront te scoren en ach, ik ben er ook niet vies van, dus ik heb geen garanties gegeven dat alles de Nederlandse grens zal halen! We zijn geëindigd in een brasserie, waar we gezellig wat hebben gedronken en nagepraat over zaken zoals de Brexit en natuurlijk de huidige situatie van de stad en België na alle aanslagen. Ik kende de (wereldwijde) organisatie Greeters nog niet, maar het is zeker de moeite waard om hier eens naar te kijken, wanneer je een stad bezoekt en niet (alleen) de standaard toeristische trekpleisters wil zien! In de avond ben ik lekker op tijd naar bed gegaan, hopend op een rustige nacht!


Join the discussion

  1. Pieter Arts

    Überhaupt is in Nl van de markt gedrukt door de gevestigde taxiwereld, die een beroep deed op bestaande regelgeving…

  2. Carine

    LOVE vanuit Brussel!
    Carine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *