Y Fair Productions is per 1-1-'17 gestopt -->> Yvonne gaat verder op www.virtualsidekickyvonne.com
PMD zak
Zero waste

Ruud deed mee aan de 100-100 afval challenge


Zoals ik je laatst al vertelde, ontmoette ik tijdens de workshop Medicinale kruidenthee Ruud, een man waarmee ik veel passies bleek te delen! Zo is hij niet alleen een enthousiast huizenruiler, maar deed hij ook mee aan de 100-100-100 challenge. Het project 100-100-100 is een idee van afvalverwerker ROVA. Lukt het 100 huishoudens om 100 dagen, 100% zonder afval te leven? In dit succesvolle project laten inwoners zien dat het mogelijk is om veel minder afval te produceren. Dit lukt door goed afval te scheiden en na te denken bij de aankoop van producten.  Ruud deelt hier vandaag zijn succesvolle ervaring!

 

Wij (een gezin van drie) zijn mee gaan doen met 100-100-100 van Circulus Berkel om te kijken of we nog minder restafval zouden kunnen krijgen. Na een startbijeenkomst in het stadhuis van Apeldoorn begonnen we op de dag van de duurzaamheid 9-10-2015. Met de weekopdrachten zoals: “Tel het aantal verpakkingen dat je openmaakt op een dag” werden we bewuster van de hoeveelheid afval die we produceren. Op het gebruikersplatform leerden we tips en trucs van andere deelnemers; 50% van je stofzuigerzakinhoud is zand- en kan dus terug in de tuin.

Zo min mogelijk (rest)afval produceren is een fluitje van een cent. Het is voor ons gewoon een kwestie geweest van “het in ons systeem zetten”.   Hoe verzamelen we het (rest)afval in ons huis en zorgen we dat het niet in de grijze bak terecht komt. Bij ieder winkelcentrum zijn er mogelijkheden om glas, PMD (plastic-metaal-drinkpakken) en papier aan te leveren. Dit is het punt dus niet.

100-100 afvalzakken

We kozen ervoor om PMD en papier (o.a. papieren servetten) apart te verzamelen in het aanrechtkastje. Met  drie handhanddoekhaken en twee plastic zakjes hadden we het systeem klaar. Glas gaat in een IKEA verzamelbak in de voorraadkast.  Drie tot vier keer in de week “verversen” we de PMD zak en brengen we de volle naar de schuur.  Iedere keer als we naar het winkelcentrum gaan, kijken we even in de schuur of er PMD tassen of glas ligt om mee te nemen. In de fietstas en klaar zijn we. Ondertussen denken we al lang niet meer na over deze routine; het zit daadwerkelijk in ons systeem. Resultaat: onze grijze bak gaat één keer per jaar aan de weg!

PMD zak

Na de 100 dagen was er een slotbijeenkomst op 12 februari in Zutphen. We hoorden hier dat de gemiddelde deelnemer 21,3 kg afval had. Dat is 16% van het gemiddelde in onze regio (126 kg).

Voor één afval stroom is (helaas) nog geen oplossing leerden we nl; chipszakken. Als dit opgelost wordt, staat onze grijze container nog minder aan de weg.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *