Y Fair Productions is per 1-1-'17 gestopt -->> Yvonne gaat verder op www.virtualsidekickyvonne.com
Workshop medicinale kruidenthee
Streekproducten

Ik volgde een workshop medicinale kruiden thee


Eigenlijk zou ik aanstaande zondag een wildpluk workshop hebben, maar onze reis naar de Franse Alpen is wat vervroegd, dus die moest ik helaas verzetten. Lucky for me kwam Rawsome met een hele leuke workshop op de proppen: Medicinale kruiden thee maken!

Workshop medicinale kruidenthee

En waar kun je dat beter doen dan in ons mooie Sonsbeek park! Daar was dus de aftrap van de avond. Samen met nog 7 andere deelnemers begonnen we de avond, onder leiding van Jeanine, met het sluiten van onze ogen, nadat we ons lichaam even lekker helemaal los hadden gegooid. Vervolgens werd ons gevraagd om te voelen waar ons lichaam aandacht vroeg. Dat was bij mij de nek, aangezien die spieren snel opspelen door mijn chronische hoofdpijn. Met dat gebied in gedachten en de achterliggende zorg die dat deel nodig zou hebben, zijn we op pad gestuurd om een kruid te plukken. Nog zonder enige kennis van kruiden en planten, gewoon je gevoel volgen en wat plukken.

Workshop medicinale kruidenthee

Dat leverde mooie verhalen op! Ik plukte bovenstaande blaadjes met het idee dat ik meer ontspanning zou willen voor mijn overprikkelde spieren en pijncircuit. Wat bleek: deze blaadjes werken ontkrampend, hoe cool is die associatie! Zo bleek bijna elke deelnemer wel een link te hebben met de werking van de kruiden / planten die ze hadden geplukt en de zorg die ze nodig hadden.

Workshop medicinale kruidenthee

We zijn in dat anderhalve uur dat we in Sonsbeek rond hebben gelopen echt overladen met bruikbare informatie. Zo blijken bloemen die van paars naar roze verkleuren goed te zijn voor de longen.

Workshop medicinale kruidenthee

Dit is het duizendblad, die je op de foto hierboven ziet.  Dit is, zoals de naam al aangeeft, echt voor duizend en een dingen te gebruiken. Zo kun je het door je salade doen of je kan het tegen verkoudheid en griep gebruiken.

Workshop medicinale kruidenthee

De bloemetjes die je op de foto hierboven ziet (ik ben de naam vergeten, maar die zoek ik nog op!) zijn eetbaar en iets slijmerig als je ze eet. Daardoor werken ze goed op de slijmvliezen!

Workshop medicinale kruidenthee

Mijn eerste zelf geplukte kruiden thee

Tijd om terug te gaan naar Rawsome om onze zelf geplukte thee te aan maken. Op de weg er naar toe raakte ik in geprek met een van de deelnemers over huizen ruilen. Hij had hier al vier jaar ervaring mee en wil nooit meer anders! Een droom die ik ook al een tijdje heb, alleen moet ik het thuisfront nog zien te overtuigen dat mensen je huis echt niet afbreken als jij in hun huis zit.

Bij Rawsome had Jeanine nog wat kruiden gidsen neergelegd waar we in mochten bladeren en ze vertelde hoe je het beste een medicinale kruiden thee kan zetten. De hoeveelheid kruiden die je daarvoor gebruikt is zoveel als er in de kom van je hand past. Dat is dus voor iedereen weer anders, maar daardoor heel persoonlijk op jou afgestemd.

Dit doe je door 1 liter water te koken en vervolgens op je kruiden te gieten in een pot. Hierdoor is het dan net van het kookpunt af en de perfecte temperatuur om lekkere kruidenthee van te maken. Dit laat je minimaal 10 minuten trekken en daar drink verdeeld over de dag 3 koppen van. Dit bewaar je dus in een thermosfles, zodat het lekker warm blijft.

Workshop medicinale kruidenthee

Dit was mijn melange en het smaakte heerlijk zacht! Sinds ik verse muntthee thuis drink, vind ik de ‘commerciele’ thee eigenlijk weinig meer aan.

Heb jij wel eens je eigen thee geplukt?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *