Y Fair Productions is per 1-1-'17 gestopt -->> Yvonne gaat verder op www.virtualsidekickyvonne.com
Review

Must see Netflix documentaires


Al eerder liet ik jullie kennis maken met must see Netflix documentaires die ik had gezien. De laatste weken heb ik helaas minder tijd gehad om documentaires te kijken, wat op zich natuurlijk een goed teken is, want ik heb het drukker met mijn eigen bedrijf en andere functies.

Het fijne van Netflix vind ik, dat je lijsten aan kan maken met films en documentaires die je nog een keer wil kijken. Zo scroll ik af en toe eens door de lijst met nieuw uitgebrachte films en docu’s en mijn lijst met must see documentaires blijft maar groeien!

Cowspiracy

Cowspiracy

Zo hoorde ik van mijn coach dat zijn gezin een grote verandering in lifestyle heeft gemaakt, nadat zijn zoon de documentaire Cowspiracy had gezien. Ze zijn met het hele gezin in een keer overgestapt op een veganistische lifestyle. De zoon die de documentaire had gezien is gestopt met zijn baan bij een fastfood keten, omdat hij geen onderdeel meer wilde zijn van dat systeem. Best wel ingrijpende keuzes voor zo’n gezin als ik dat zo hoor. Daar kan ik alleen maar heel veel respect voor hebben.

Het schijnt geen hele heftige beelden te bevatten, zoals sommige docu’s over de vleesindustrie soms wel hebben. Kip Andersen, de maker van de film, begint met het zoeken naar oplossingen voor milieu problemen. Denk hierbij aan zaken als watertekort, voedselverspilling, het verdwijnen van natuurgebieden en Co2 uitstoot.

Wanneer je de trailer bekijkt (klik op de foto hierboven om direct naar de trailer te gaan) dan krijg ik vooral de indruk dat de documentaire kritische vragen stelt bij organisaties en bedrijven. Dat lang niet iedereen hier antwoord op wil of kan geven en dat het risico’s met zich meebracht om deze docu te maken. Al met al genoeg ingredienten voor mij om deze docu binnenkort op te zetten. Ik ben benieuwd of dit mijn eetgedrag en lifestyle ook zo drastisch zal beinvloeden.

 

Forks over knives

Forks over knives

Ook deze documentaire staat op mijn to see lijstje bij Netflix. Hij is al wat ouder, net al Cowspiracy overigens, maar daarom niet minder relevant naar mijn idee. Deze docu deed heel wat stof opwaaien in Amerika op het moment dat het werd uitgebracht. De bewering is dat je je ziek kan eten en daarmee dus ook weer gezond kan worden wanneer je je eetpatroon aanpast.

Het gaat dan vooral over dierlijke producten zoals melk en vlees en daarnaast het geraffineerde voedsel zoals suiker en wit brood. Onlangs las ik al een boek over de zogenaamde ‘Blue zones‘ (aff.) in de wereld. Plekken op aarde waar bepaalde ‘welvaartsziektes’ niet tot nauwelijks voorkomen. Erg interessant om te lezen! Ik ben er zeker van overtuigd dat ons voedingspatroon van grote invloed is op ons lichaam en hoe lang we gezond in het leven staan. Dit in combinatie met voldoende beweging.

Zeker goed om hier weer eens met de neus op de feiten te worden gedrukt, dus ook deze docu staat hoog op mijn lijstje!

 

How to change the world

How to change the world

In de jaren zeventig ging een klein groepje activitsten uit Canada op pad om een nucleair programma te saboteren. Hierdoor werd Greenpeace geboren en ze legden alles op camera vast. Ze spreken met de actievoerders na al die jaren om te horen hoe ze er nu tegenaan kijken en om de aanvullende verhalen van hun kant te horen.

Dit zal volgens mij geen life changing documentaire zijn, maar wel interessant om te zien hoe zo’n wereldwijde organisatie zoals Greenpeace ooit begonnen is!

 

Heb jij deze documentaires gezien en wat vond je er van?


Join the discussion

 1. Tessa

  Ik heb zowel Forks over Knives als Cowspiracy gezien en het zijn allebei echte aanraders. Ik vond persoonlijk Forks over Knives iets overtuigender dan Cowspiracy, maar misschien waren mijn verwachtingen bij Cowspiracy iets te hooggespannen omdat iedereen er zo vol van is. Beide hebben op mij wel behoorlijke indruk gemaakt en er zelfs toe geleid dat ik sinds kort volledig vegetarisch ben gaan eten in plaats van flexitarisch zoals daarvoor. How to Change the World was ik nog niet tegengekomen op Netflix, maar ik zal eens gaan zoeken want ik ben nu wel benieuwd geworden.

 2. Lineke

  Hoi,
  Ik heb toevallig onlangs Cowspiracy en Forks over Knives gezien omdat ik steeds meer me af begon te vragen of vegetarisch alleen wel genoeg was. Al had ik als kind al de stellige overtuiging dat koeienmelk voor kalfjes was en niet voor mij, maar dat was vnl omdat ik het niet lust en dat vond ik wel een goed argument 😉
  Beide docu’s vind ik best goed in elkaar gedraaid. Cowspiracy is vnl een zoektocht van Kip (grappige naam in deze context) naar iets wat op zijn pad kwam. Er worden dan ook vele aspecten bekeken van het waarom: impact op het milieu, wereldhonger, uitsterven van diersoorten, gezondheid etc. Al met al één van de beste docu’s die ik in tijden heb gezien.
  Forks over Knives draait eigenlijk alleen om gezondheid. Ook een prachtige docu! Al zijn ze hierin vergeten te vermelden dat gezond bewegen ook belangrijk is en hoewel alle voorbeelden dat wel laten zien, wordt het niet specifiek genoemd en dat suggereert dat ze toch wat eenzijdig zijn in hun benadering. (Aldus de kritische blik van mijn man ;-)) Maar ook hierin toch echt een paar feiten waar je niet om heen kan. Ook zeker een aanrader.
  Ik heb ze in deze volgorde gezien. Cowspiracy heeft me over mijn twijfel heen geholpen of vegetarisch alleen voldoende was. (antw : NEE!) En afgelopen weekend zag ik FOK, en dat bevestigde alleen maar dat ik inderdaad op deze voet verder wil.
  Mijn man heeft het nog niet helemaal overtuigd, maar bij sommige mensen moet het misschien ook eerst nog even “rijpen”. Aangezien ik hier thuis kook, eet hij gewoon mee en vind het ook heel erg goed dat we zo eten. Support het helemaal. Maar hij is zelf nog niet helemaal zover.
  Die andere heb ik nog niet gezien, kende ik ook niet. Ga ik zeker op mijn lijstje zetten.

 3. Yvonne Renckens

  Ja Cowspiracy wordt door iedereen geprezen, dus dat maakt mij ook wel nieuwsgierig! Ik ben ook heel benieuwd naar Vleesverlangen waar jij laatst over schreef Tessa. Flexitarier ben ik ook al langer, maar helemaal vegetarisch met een carnivoor in huis vind ik best lastig

 4. Yvonne Renckens

  ok, dat is interessant om eens op te letten, dank je Lineke. Ik merk dat ik wel vegetarisch wil eten en elke keer dat ik zulke docu’s zie met dierenleed, dan eet ik ook even geen vlees. Maar het is zo normaal in ons eetpatroon, dat ik me er te weinig bewust van ben…met een uber carnivoor in huis is dat best een uitdaging en ik wil het vooral voor mezelf doen. Hem overtuigen wil ik niet…iedereen moet zijn/haar eigen keuzes maken

 5. Romee

  Hoi, Yvonne. Ik ben benieuwd. Heb je intussen Cowspiracy al gezien? Zo ja, wat vond je ervan?

 6. Yvonne

  Ik heb deze week een aantal documentaires van Netflix gepland (en de nieuwe afleveringen van Orange is the new black ;)), dus zodra ik hem gezien heb, laat ik het horen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *