Y Fair Productions is per 1-1-'17 gestopt -->> Yvonne gaat verder op www.virtualsidekickyvonne.com
Deeleconomie

6 x duurzaam fietsen in Nederland


Nederland staat over de hele wereld bekend als fietsland. We hebben een goed fietsnetwerk door het hele land en het stikt hier overal van de fietsen. Van een oud brik tot een splinternieuwe elektrische en alles daartussenin is wel vertegenwoordigd. Zelf rijden wij op een 3e hands fiets die is gevonden en ik heb de oude fiets van mijn schoonmoeder, aangezien mijn fiets jaren geleden is gejat.

We willen uiteindelijk wel graag een betere fiets voor het derdehandsje wat hier in weer en wind voor de deur staat weg te roesten. Maar hoe duurzaam is de wereld van fietsen in Nederland eigenlijk? Ik deed een klein onderzoekje en deel vandaag mijn bevindingen met je:

Duurzame fietsmerken

Bough Bikes

Dit fietsenmerk is in 2012 opgericht en maakt echt prachtige houten fietsen. Gemaakt van hout, wordt er minder energie verbruikt dan bij het maken van een stalen fiets. Het eikenhout komt verantwoord beheerde bossen in Frankrijk, dus de transport kilometers zijn beperkt. Hun doel is om mensen dichter bij de natuur te brengen en daarnaast een functioneel en eenvoudig ontwerp te maken. Nou dat lukt ze zeker, wat een prachtige designs! Ze maken zelfs E-Bough Bikes! Je kan hun fietsen onder andere gebruiken bij Your Schiphol Bike, een fiets deelprogramma, die je ook onder de kont van werknemers van Schiphol kan spotten, want zij gebruiken de fietsen om de enorme afstanden sneller af te leggen op hun werkplek.

Check out de mooie houten fietsen van Bough Bikes.

Roetz

De fietsen die bij Roetz uit de werkplaats komen, zijn samengesteld uit tweedehands onderdelen. En daar zijn ze behoorlijk streng in als het op de kwaliteitseisen aankomt. Ze gebruiken alleen tweedehands stalen frames van fietsmerken waarvan zij weten dat het een goed en solide merk is. Kunnen ze geen geschikt tweedehands onderdeel vinden om de fiets compleet te maken, dan ontwerpen ze het gewoon zelf. Zo hebben een aantal fietsen dus handvaten van kurk en spatborden van hout, zo cool! Ook de jasbeschermers zijn uniek, deze worden namelijk gemaakt van oude afgedankte industriele transportbanden. Of wat dacht je van de hippe houten kratten die ze op een aantal fietsen hebben gemonteerd? Dit waren gekapte bomen die anders door de versnipperaar zouden gaan. Wat een helden bij Roetz!

Check hier de bikes van Roetz.

 

Willem’s vintage bikes

Deze Ciske de rat look-a-like is een van de jongste fietsverkopers in Nederland denk ik! Deze jonge fietsenliefhebber koopt oude fietsen uit Frankrijk, Belgie en Nederland, knapt ze op en brengt ze zoveel mogelijk in hun oude staat weer terug. Sommige fietsen hebben zijn hart gestolen en houdt hij voor zijn eigen collectie, andere fietsen biedt hij te koop aan. Het kan dus zomaar zijn dat er een prachtig collectors item tussen zit voor de liefhebber! Op de website vind je niet alleen foto’s en de verkoopprijs, maar ook een stukje geschiedenis en de plek waar de fiets vandaan komt.

Check de vintage fietsen van Willem hier.

Kroatie fiets

Fiets deeleconomie

Wil je geen eigen fiets kopen, omdat je daar geen geld voor hebt of je gebruikt hem maar zelden? Dan zijn er nog een aantal andere mogelijkheden om toch lekker op pad te kunnen:

Peerby (go)

Peerby Go is de huurvariant van de gratis leensite Peerby. Dit gaat dan vaak om de wat grotere/duurdere spullen, die mensen liever niet gratis willen uitlenen. Zo kun je bijvoorbeeld vanaf €17,50 per dag een fiets huren van je buren. Deze kan ook nog een gratis worden gebracht en gehaald!

OV fiets
Zelf reis ik veel met de trein en bus. Het is dan ideaal om in een andere stad op het station van aankomst een fiets uit de stalling te kunnen pakken en snel naar je bestemming te fietsen. Met een abonnement kun je op ruim 250 stations in Nederland een fiets huren voor € 3,35 per rit.

Rentsy

Rentsy is ongeveer hetzelfde als Peerby Go en hier kun je vanaf €15,- per dag een fiets huren van je buren. De wordt dan niet gebracht en gehaald.

 

Wat zou jij kiezen als je toe was aan een nieuwe fiets?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *