Y Fair Productions is per 1-1-'17 gestopt -->> Yvonne gaat verder op www.virtualsidekickyvonne.com
afval
Tweedehands

Geld verdienen met je afval


Hoe stimuleer je de inwoners van een gemeente om zoveel mogelijk afval te scheiden? Dat bespaart gemeenten zowel tijd als geld, wanneer dit niet meer bij het afvalstation hoeft te gebeuren. 

In Rotterdam, Barendrecht en Pijnacker-Nootdorp wisten ze daar wel een oplossing voor: Afval loont. Want waar heeft iedereen wel oren naar? Juist, geld verdienen met het scheiden van afval. En dat werkt als je de website van Afval Loont bekijkt! Ze hebben namelijk al ruim 6 miljoen kilo afval ingezameld en daarmee ruim €475.000,- gespaard! Dat komt neer op een gemiddelde van ongeveer €0,08 per kilo.

Doelen van Afval loont

  • Afval veranderen van iets waardeloos in iets waardevols
  • Burgers meer betrekken bij en bewust maken van de waarde van afval
  • Belonen burgers door geld te geven per kg. gescheiden gebracht afval
  • Het herbruikbare afval niet verbranden, maar daadwerkelijk hergebruiken!

Het project ‘Afval loont’ is in 2011 gestart door Jørgen van Rijn in Pijnacker-Nootdorp. Het doel is om een grote bijdrage te leveren aan de landelijke doelstelling om 65% van het huishoudelijk afval te gaan hergebruiken. In zo’n 1,5 jaar tijd hebben ze daar met 7.000 mensen zo’n 2,8 miljoen kilo afval verzameld! 

De term die zij gebruiken voor hun innovatieve concept is wel grappig gevonden vind ik: Gevolutie! Inmiddels hebben ze al 4 gemeenten waar ze filialen hebben geopend om hun ‘gevolutie’ te verspreiden. En ze hopen natuurlijk op meer gemeenten in heel Nederland! Het is leuk voor kinderen om op deze manier een klein zakcentje te verdienen en bovendien is het nog leerzaam ook! Een paar maanden geleden kregen ze bovendien een investering van een half miljoen euro door het sociale investeringsfonds Social Impact Ventures. Met deze financiele impuls hopen ze te kunnen groeien naar 50 filialen in heel Nederland.

Wanneer mensen geen deelnemerspas hebben van de spaaractie, wordt de helft van de opbrengst aan de Voedselbank geschonken en de andere helft komt ten goede aan andere lokale goede doelen.

En waar ze het gescheiden afval voor gebruiken? Op hun website vind je een aantal filmpjes van het proces!

Vanuit het zero waste principe is het natuurlijk het beste om afval te vermijden. Daarom laat ik je deze maand op mijn Instagram account zien welke simpele stappen je kan zetten om een heleboel verpakkingsmateriaal te weren uit je leven. Je kan het volgen via de #zerowastefordummies


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *