Y Fair Productions is per 1-1-'17 gestopt -->> Yvonne gaat verder op www.virtualsidekickyvonne.com
Review

Review: Checkit app


Vorig jaar testte ik voor jullie al de app Questionmark. Hiermee kun je de streepjescode van een product scannen en dan krijg je gelijk in beeld hoe duurzaam dat product wel (of niet) is. Zij scoren de producten op duurzaamheid in vier thema’s: Volksgezondheid, Mensenrechten, Milieu en Dierenwelzijn. Je krijgt in een oogopslag een overzicht en je kan dus makkelijk in de supermarkt 2 producten met elkaar vergelijken en een bewuste en duurzame keuze maken! Er zijn inmiddels tien duizenden producten onderzocht en verwerkt in de app.

 

Maar daarnaast hebben ze ook de app Checkit. Hiermee kun je op je telefoon makkelijk een boodschappenlijstje maken, aan de hand van geselecteerde producten en productgroepen.

 

checkit app

 


Vervolgens kun je per product kijken (mits er een vergrootglas achter staat in je boodschappenlijst) wat de meest duurzame variant is in de supermarkt. Je kan hierbij kiezen voor diverse winkels, maar nog lang niet alle supermarktketens zijn vertegenwoordigd, dat is jammer.

 

checkit app

 

 

Ik deed een klein onderzoekje met de volgende producten om de app uit te proberen:

 

Hagelslag

checkit app

checkit app

Bier

checkit app

 

Appels

checkit app

 

Duurzaamheidsscore

Je ziet dus dat de producten een duurzaamheidsscore krijgen, hoe hoger het cijfer, hoe beter. De producten staan in alfabetische volgorde in de lijst, dus dat maakt het zoeken naar jouw favoriete product lekker makkelijk. Maar waar testen ze de producten op voor de duurzaamheidsscore vroeg ik me af, want ik mis bijvoorbeeld mijn lievelingsbiertje van Mongozo in het overzicht. Ik vond deze uitleg op hun website, maar dit heeft naar mijn idee meer betrekking op de app Questionmark, maar die zullen ze dan waarschijnlijk ook voor de app Checkit gebruiken?

 

Het verbaasde mij echt dat de Fair Trade Original hagelslag bijvoorbeeld een 6 scoorde en Venz Rimboe tijgervlokken een 9. Dit heeft te maken met de volgende zaken:

 

Bietsuiker heeft vooral invloed op het milieu vanwege het brandstofverbruik bij de oogst en verwerking van de bieten.

 

Boskap is de belangrijkste milieu-impact van de reguliere cacaoteelt.

 

De prijs die kleine boeren krijgen voor hun cacaobonen is veel te laag. Ze kunnen niet investeren in hun kwaliteit van hun gewassen, waardoor de oogsten dalen en ze een onzekere toekomst tegemoet gaan.

 

Vrouwen, kinderen, neven en nichten: iedereen moet bijspringen in de cacaoteelt. Extreem lange werkdagen zijn eerder regel dan uitzondering. Kinderarbeid betekent dat kinderen nauwelijks naar school gaan; ook hun toekomst ziet er dus niet rooskleurig uit. Kinderen worden ook verkocht vanuit buurlanden, moeten gaan werken bij vreemden en zien hun familie soms nooit meer terug. Dan is er sprake van slavenarbeid. Ook werken ze met gevaarlijke machetes.

 

 

Wat mij betreft mag de app uitgebreid worden met de verpakkingsvrije opties in de score voor het milieu!
Het is een leuke app om eens door te bladeren, maar zelf zal ik hem niet veel gebruiken denk ik. Wij gebruiken

 

Heb jij de Checkit app al eens gebruikt? Download de app hier.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *