Y Fair Productions is per 1-1-'17 gestopt -->> Yvonne gaat verder op www.virtualsidekickyvonne.com
Zero waste

Must see: 3 duurzame documentaires op Netflix #2


Ik ben niet zo’n filmjunk, maar documentaires kan ik in grote hoeveelheden verteren. Niks zo fijn als een stukje hapklare inspiratie terwijl ik lui op de bank lig! Ik deel vandaag 3 documentaires in het teken van ‘eten & drinken’ met je. De overeenkomst is het feit dat ze je weer even met beide benen op de grond zetten. Ze hebben mij in ieder geval aan het denken gezet over een aantal zaken en mijn eetgewoontes zullen misschien niet meer als vanouds zijn…

GMO OMG

Een jonge vader gaat op zoek naar het verhaal achter GMO (Genetically Modified Organism) en wat dit eigenlijk doet met je lijf. Zijn zoontje is vanaf 3 jaar al geïnteresseerd in plantenzaden en leert zichzelf op die leeftijd schrijven door de namen op de zakjes zaad na te schrijven.

Een GMO is zo genetisch bewerkt, dat ze resistent zijn tegen pesticides. Ze spuiten hele velden plat met het giftige Round Up, maar de velden met mais blijven fier overeind staan. En de boeren die hier mee werken proberem zichzelf wijs te maken dat ze helpen om de wereld te voeden…triest.

Met het hele gezin gaan ze met hun Volkswagen camper (tja , ik heb nou eenmaal een zwak voor VW camper fans!) het land door om op onderzoek uit te gaan. Hij interviewt boeren die zowel biologisch als niet biologisch werken. En hier komt hij er achter dat Monsanto het monopolie van de zaden in handen heeft. Dit bedrijf heeft patent op zaden aangevraagd, en gekregen!?!, en verbiedt boeren om de zaden die ze bij hun kopen het jaar erna opnieuw te gebruiken. Eehh excuse me, dat is hoe boeren het jaar in jaar uit al doen en zij hebben dit gewoon compleet overhoop gehaald. De boeren zijn verplicht om elk jaar opnieuw hun genetisch gemodificeerde zaden bij Monsanto te kopen. En owee als je dat niet doet, dan heb je een fikse rechtszaak aan je broek!

Ook de staten die een wet willen aannemen om meer duidelijkheid voor consumenten te geven op verpakkingen van voedingsmiddelen met betrekking tot GMO’s, bedreigen ze met grote rechtszaken. Heel eng hoe machtig en genadeloos dit bedrijf is.

Hij bezocht in Scandinavië een ondergrondse kelder waar ze zoveel mogelijk zaden van over de hele wereld bewaren van alle planten, bloemen, groentes en fruit. Want door het toedoen van Monsanto zijn er al enorm veel soorten verdwenen.

Op de terugweg rijdt hij naar Frankrijk. Een wetenschapper heeft daar namelijk aangetoond wat voedingsmiddelen met GMO’s met je doen: enorme kankergezwellen veroorzaken.

Een hele interessante docu waardoor je wel even twee keer nadenkt wat je in je mond stopt…op het moment van kijken nam ik net een hap mais…eet smakelijk…

 

Ted Talks Jamie

Ted Talks, iets om op te kauwen

Een fijne serie met korte Ted Talks door mensen die betrokken zijn in de wereld van voeding, duurzaamheid en/of gezondheid.

Zo komt een van mijn helden aan het woord, Jamie Oliver. Ik volg hem al jaren in zijn strijd voor gezonder voedsel op scholen.

Ook wordt er een Ted Talk gehouden over de zogenaamde duurzaamheid van viskwekerijen.

Chef Arthur Potts-Dawson vertelt over de duurzame wijze waarop hij zijn restaurants inricht en met alle facetten rekening houdt. Van tweedehands koffie apparaat tot compost maken van zijn eigen voedselafval om weer eten op te kunnen kweken.

Veel korte verhalen vol passie die je soms laten nadenken over waarom dingen zijn zoals ze zijn.

Bottled life

Bottled Life

In de documentaires Bottled Life wordt er gekeken naar de macht die Nestlé wereldwijd heeft op natuurlijk (en gratis) drinkwater. Zo pochen ze met het feit dat ze op een vluchtelingenkamp een goede bronwater voorziening hebben aangelegd. Hebben ze ook, alleen na een paar jaar trekken ze de stekker uit het onderhoud en laten ze hun kop niet meer zien, waardoor mensen soms 3 dagen zonder water zitten als de machine stilliggen en anderen het op moeten lossen.

Ook zijn er diverse dorpen die in opstand komen, waar ze het bronwater in zulke grote hoeveelheden gebruiken, dat het lokale eco systeem er onder te lijden heeft.

Of wacht dat je van Pakistan, waar ze een grote markt zagen in veilig gebotteld water verkopen. Dat is zeker een goede stap zou je zeggen, ware het niet dat ze het bronwater in zulke grote mate gebruiken, dat voor de arme bevolking niks meer over blijft, doordat ze hierdoor tientallen meters dieper moeten zijn om aan schoon (en gratis) bronwater te komen.

Nestlé koopt stukken privé land op, boort daar naar (gratis) bronwater of betaalt hooguit 10 Dollar voor een volle tanker en verkoopt diezelfde hoeveelheid voor 50.000 Dollar. Tja slim businessmodel, maar genadeloos voor de lokale ecosystemen en bevolking. En ook hier geldt weer, lig je dwars, dan zal dit miljardenbedrijf met alle liefde een rechtszaak tegen je aanspannen.

Bottled life

Als je bovenstaande interessant vindt, kijk dan ook eens bij dit overzicht wat ik in januari plaatste van 3 duurzame documentaires op Netflix.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *